Am creat Salonul literar al Jupâneselor pentru a forma o comunitate de cititoare care sunt interesate de redescoperirea unor voci literare feminine din istoria literaturii românești prin lectura colectivă și formarea unui spațiu deschis discuțiilor despre tematici literare, istorice și culturale.
Inspirându-ne din tradiția Saloanelor literare de altă dată, ne dorim să oferim o atmosferă caldă și plăcută unde pasiunea pentru lectură și schimbul de idei pot exista în armonie.
Pentru că multe dintre scriitoarele românce din perioada interbelică precum Sorana Gurian, Ioana Postelnicu, Ticu Archip sau Sanda Movilă nu au beneficiat de reeditări în ultimele (multe) decenii, iar cărțile scrise de ele sunt de multe ori dificil de procurat, găsindu-se doar ocazional în anticariate, ne-am gândit să organizăm niște întâlniri online în care să readucem în atenție viața și opera acestor autoare. Mai mult, pentru că aproape nici una dintre aceste scriitoare nu este inclusă în programa școlară, este posibil să nu existe nici cele mai elementare repere despre opera lor.
Salonul literar al Jupâneselor va avea loc lunar, astfel încât la fiecare întâlnire să putem discuta despre câte o scriitoare.
Primul Salon literar al Jupâneselor va avea loc miercuri, 23 februariede la ora 19:00 și va dura 2 ore. Prima doamnă a literaturii interbelice despre care vom discuta va fi Hortensia Papadat-Bengescu. Vom face portretul acestei scriitoare prin intermediul unor fragmente din scrierile sale mai puțin cunoscute de către publicul contemporan.
Ce vom face?
În fiecare lună vom alege o scriitoare din perioada interbelică despre care să discutăm împreună pe baza unor prezentări și lecturi comune.
Salonul literar va conține trei părți: prezentare vieții și operei scriitoarei, lectura unui fragment dintr-un text și deschiderea unui spațiu al dialogului despre textul citit și contextul literar și istoric.
Astfel, vom pune la dispoziție mici fragmente de text pe care le vom citi împreună pentru a avea o bază concretă de la care să pornim o discuție interesantă după un plan de întrebări și propuneri de explorare la care toată lumea poate contribui activ.
Nu este necesar să aveți lecturile făcute dinainte. Chiar dacă nu știți nimic despre scriitoarea discutată, acest fapt nu reprezintă un impediment pentru participarea la Salon. Întâlnirile noastre au scopul de a vă deschide interesul pentru aceste autoare uitate iar lectura pe care o vom face împreună are ca miză realizarea unui prim contact direct cu stilul literar al autoarei prezentate.
Pe parcursul acestor întâlniri online vom putea descoperi scriitoare precum Hortensia Papadat Bengescu, Henriette Yvonne Stahl, Ioana Postelnicu, Ticu Archip, Sorana Gurian, Sanda Movilă, Anișoara Odeanu.
Cui i se adresează?
Cititoarelor pasionate de spațiul cultural interbelic și de universul literar feminin care sunt interesate de descoperirea unor noi lecturi și unor perspective inedite asupra istoriei literaturii române.
În același timp, Salonul literar al Jupâneselor este un spațiu dedicat celor care doresc să facă parte dintr-o comunitate de persoane cu interese comune și care au curiozitatea de a participa la un schimb de idei constructiv.
Ce obținem din participarea la acest Salon literar?
Este o ocazie bună pentru a ne extinde orizonturile literare și de a ne completa cunoștințele din zona culturală într-un cadru în care putem comunica păreri și impresii „la cald”.
Salonul literar
Termenul de salon a fost prima oară folosit în Franța în secolul al XVII-lea, derivând de la cuvântul salone din limba italiană care înseamnă încăpere mare. Această cameră de primire, de dimensiuni mari, din casa unei familii bogate va fi uneori folosită ca spațiu privat de întâlnire a artiștilor, scriitorilor, gânditorilor și filosofilor. Se pare că femeile din aceste familii influente franceze au fost primele care au organizat astfel de rendez-vous-uri culturale, făcute pentru a lua contact, discuta și prezenta creații artistice, lecturi literare sau orice fel de comunicare intelectuală care angrenează o comunitate activă cultural.
Dacă doriți mai multe detalii despre istoria Salonului literar, citiți articolul nostru despre Femeile din Salonul literar.
Ce tematici va conține?
În cadrul Salonului literar vom atinge următoarele subiecte:
- Biografia autoarei, detaliile din viața personală care ilustrează ce însemna să fii o scriitoare în perioada dintre cele două războaie mondiale
- decuparea carierei literare, unde se încadrează aceste scriitoare în istoria literaturii române
- ce spuneau criticii literari din epocă despre publicațiile lor
- ce impact a avut frecventarea cenaclului Sburătorul condus de Eugen Lovinescu și cum arăta această societate culturală
- temele literare predilecte, tehnicile și stilul specifice și subiectele care luau în calcul condiția femeii în societatea românească.
- cum ne raportăm astăzi la aceste scriitoare și ce anume din opera lor rămâne și astăzi relevant
Cum te poți înscrie?
Înscrierile se fac pe adresa de e-mail madalinaiuliatimofte@gmail.com
Informații legate de participare și plată
Costul pentru participarea la Salonul literar este de 35 de lei. Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).
Tematicile Saloanelor literare vor fi anunțate aici pe site și pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro
Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.
1 Comment