Te invit să participi la Modulul de Eseu personal- Curs de scriitură personală și proză scurtă, un curs care începe pe data de 9 aprilie și are loc o dată pe săptămână, în fiecare miercuri, de la ora 19:00pm până la ora 21:00pm. Cursul va avea 4 întâlniri și se va finaliza pe data de 30 aprilie. Acest modul online îți propune să descoperi cum îți poți structura și materializa ideile în forma unui eseu personal – un format elastic care poate să puncteze în câteva pagini o experiență trăită, o perspectivă asupra lumii sau găsirea unei structuri clare de a-ți exprima ideile și creativitatea.
În primul rând: De ce eseu personal?
Recunosc că am început să construiesc acest curs de anul trecut în urma cererilor cursantelor care își doreau să încerce acest tip de scriere versatilă care se poate folosi în multiple sfere de interes, pasiune și lucru.
Poate nu ne-am întâlnit în școală atât de des cu ce ar însemna eseul personal, dar sigur am înțeles ce ar presupune un eseu = un studiu de proporții restrânse asupra unor teme filozofice, literare sau științifice, compus cu mijloace originale, fără pretenția de a epuiza problema (DEX).
Pe acest filon de înțelegere, eseul personal reprezintă un text care poate explora orice temă existentă cu condiția de a exista o voce narativă care este exprimată ca punct de vedere, ca perspectivă sau ca afect.
În spațiul nostru cultural, eseul personal nu este la fel de utilizat sau studiat ca în cultura anglo-saxonă (chiar din clasele gimnaziale) de exemplu și din acest motiv sunt mai puține ipostazele sau cursuri în care să fie luat ca subiect principal.
Din motivele de mai sus, am ales să ofer această variantă de curs pentru a avea un spațiu în care putem lucra împreună concret un eseu personal care să te ajute ca proces de învățare a unor tehnici narative de proză scurtă pe care să le poți folosi în orice direcție dorești.
Ce obținem din participarea la acest curs? sau La ce ne poate ajuta să învățăm cum să construim un eseu personal?
Această modalitate narativă are un spectru extrem de larg când vine vorba de aplicabilitate: ne poate ajuta atât în zona profesională (în proiecte de business, în formulări de branding personal, în activități de negociere pentru contracte sau o poziție superioară, etc), în zona personală (clarificarea unor decizii pe care e nevoie să le luăm, dezvoltarea abilității argumentative, clarificarea unui plan de dorințe și evoluție, descărcarea și înțelegerea unor situații importante prin care trecem) și în orice aspect al vieții noastre unde avem nevoie să ne auzim limpede vocea.
Pentru că eseul personal se află la intersecția dintre structură și posibilități originale de construcție literară, cursul va conține atât părți de teorie, cât și instrumente care să potențeze descoperirea unor posibilități creative și originale pentru fiecare.
Astfel, vom vedea cum modalitățile de scriitură personală, analiză și narațiune se pot împleti pentru a crea un text care să îți arate personalitatea și stilul prin modul în care vei descoperi cum să îți exprimi cu precizie și transparență percepția asupra lumii, asupra tematicilor care te interesează.
Mai mult, vom urmări și exemple concrete din literatura contemporană pentru a înțelege cât de actual este eseul personal, ce panoramă largă de întrebuințări are și cum ne poate orienta o bibliografie (ușor de parcurs și scurtă, promit!) din care ne putem inspira pentru a ne perfecționa comunicarea prin scris.
Ce vom face?
În cele 4 întâlniri vom acoperi următoarele tematici:
- Care sunt posibilitățile narative ale eseului personal? Vom delimita împreună care sunt nevoile voastre specifice pentru a avea o modalitate personalizată de a urmări cele mai potrivite direcții pentru realizarea textului vostru
- Structuri posibile – vom folosi metoda vizuală a structurii narative pentru eseul personal și anume direcții de structuri pe care să le putem aplica cu ușurință cu ajutorul unor reprezentări vizuale pentru a înțelege concret ce înseamnă, de exemplu, o structură circulară a textului sau o structură încrucișată a narațiunii noastre.
- Ritm și poveste – cum reușim să scriem „tot ce avem de spus” într-o limită de pagini pentru a avea un material închegat și care, la nevoie, să poată fi parcurs cu ușurință de către cititoare și cititori.
- Traducerea observației în material narativ – care este cea mai bună modalitate de a transpune pe hârtie perspectiva noastră unică.
La fiecare întâlnire veți primi un suport de curs și modele de eseu personal de la scriitoare cunoscute pentru a vă putea orienta pașii și inspirația spre exemple consacrate ale genului.
Ce vom obține?
La sfârșitul cursului vei avea un eseu personal de 3 pagini și experiența unui proces de învățare care îți va clarifica repere importante care au legătură cu organizarea ideilor, structurarea narativă și coagularea propriei viziuni.
Vei primi un feedback personalizat în scris pentru materialul final.
Educator curs: Mădălina Timofte

După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.
Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat ca educator care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.
Sunt fondatoarea proiectului Jupânesele – o platformă-comunitate care se concentrează pe recuperarea istoriilor pierdute ale femeilor care au contribuit la cultura și lumea în care trăim. Prin cercetarea dedicată istoriei femeilor și concentrarea pe zona autobiografică, mă dedic de 4 ani la crearea unor cursuri de scriere care să pună în lumină puterea pe care o are scriitura personală în modul în care ne cunoaștem, regăsim și spunem povestea.
Cum te poți înscrie?
Înscrierea se face prin completarea următorului formular: https://forms.gle/aBH65iqfohNSz3ed8
Informații legate de participare și plată
Costul pentru participarea la Modulul de Eseu Personal este de 500 lei.
După finalizarea formularului veți primi un mail de confirmare cu o factură proforma care conține datele necesare pentru efectuarea plății prin transfer bancar. În urma achitării facturii veți primi un mail cu toate datele legate de curs și factura dvs.
Dacă aveți nevoie de mai multe informații înainte de a vă înscrie (sau după înscriere sau oricând), vă rugăm să ne contactați la adresa de mail: jupanesele@gmail.com sau la numărul de telefon: 0744520120
***Dacă după terminarea cursului vei mai dori un spațiu de ghidaj, dialog și feedback în legătură cu scrisul tău sau orice proiect de scriere (oricât de personal sau public), poți solicita o întâlnire one-on-one cu mine. O ședință durează 1 oră și jumătate (90 de minute) și costă 150 lei. Pentru mai multe detalii și solicitări de programare folosește datele de contact de mai sus.
