Începând cu data de 7 aprilie, vom avea în fiecare luni un Atelier săptămânal online cu o programă unică în panorama ofertelor de cursuri online. Atelierul de scriitură personală pentru Memoir Writing a fost conceput interdisciplinar pentru a aduce împreună scrierea creativă, teoria literară, metodele de lucru din teatru și elementele narative din Memoir Writing. Astfel, participând la acest atelier veți putea accesa un spațiu original de creativitate în care vom explora împreună memoria pentru a scrie despre propriile povești de viață.
Întâlnirile pentru Atelierul de Scriitură Personală pentru Memoir Writing au loc în fiecare luni (din 7 aprilie) de la ora 19:00pm la 21:00pm. Puteți participa la oricare dintre întâlniri, de câte ori doriți!
Calendar întâlniri
- Luni 7 aprilie
- Luni 14 aprilie
- Luni 21 aprilie
- Luni 28 aprilie
- Luni 5 mai
- Luni 12 mai
- Luni 19 mai
- Luni 26 mai
- Luni 2 iunie
Toate atelierele au aceiași oră de întâlnire: de la 19:00pm la 21:00pm. Vor exista întâlniri și pe parcursul verii – vor fi anunțate din timp.
Despre Atelier
„Nu există o agonie mai mare decât să porți o poveste nespusă în tine.” Maya Angelou
Atelierul de scriitură personală pentru Memoir Writing a fost conceput pentru a răspunde situației actuale în care trăim: pentru că lucrurile sunt imprevizibile, pentru că nu există niciodată timp să facem ce ne dorim, m-am gândit să îți ofer un tip de curs la care poți participa oricând dorești, fără a lua angajamentul de a opta de la început pentru mai multe întâlniri. Astfel, atelierele au fost structurate modular pentru a îți oferi tematici noi de fiecare dată. Important de reținut este că deși frecventarea constantă a acestui Atelier îți oferă posibilitatea de a asimila o paletă largă de idei și exerciții, faptul că optezi să participi doar la o întâlnire din când în când nu îți afectează înțelegerea sau temele de lucru.
Într-o atmosferă relaxată, vom descoperi care sunt tehnicile de scris autobiografic și care sunt structurile literare și creative care ne pot dezvolta scriitura personală în orice format dorim: eseu, povestire scurtă, articol de blog, conținut social media, dramaturgie, jurnal, carte de memorii sau pur și simplu exercițiu personal.
Întâlnirile sunt construite pentru a oferi exerciții practice de scris care se vor face în timpul atelierului, un suport teoretic adaptat tematicii și un spațiu de discuție.
Ce obținem din participarea la acest atelier?
Prin frecventarea acestui Atelier veți obține:
- dezvoltarea abilităților de a scrie
- ușurința de organiza idei
- asimilarea unor instrumente și metode literare
- aptitudinea de a antrena creativitatea
- înțelegerea conceptelor de bază în explorarea memoriei
- lărgirea orizontului de lecturi
- formarea unei discipline pentru scris
- o mai bună cunoaștere de sine
Beneficiile acestui Atelier urmăresc trei puncte: extinderea ușurinței de a scrie, amplificarea creativității și dezvoltarea personală.
Mai mult, în Atelierul de scriitură personală pentru Memoir Writing veți descoperi un grup care comunică empatic și unde explorarea personală are loc în condiții de siguranță.
Nu în ultimul rând, frecventarea atelierului vă poate aduce o modalitate creativă de a vă deconecta de rutina zilnică și de a avea un spațiu personal de exprimare.
Cui i se adresează?
Cursul se adresează femeilor interesate de scris, literatură, scriere creativă și explorare personală.
Dacă ți-ai dorit mereu să scrii și nu ai avut o comunitate apropriată în care să găsești feedback pozitiv și o comunicare productivă, acest curs este pentru tine.
În același timp, dacă ai avut mereu probleme în a vorbi despre tine și dacă redactarea unui CV pare un lucru dificil și intrusiv, în acest curs vei găsi toate instrumentele de care ai nevoie pentru a-ți spune povestea ta cu ușurință în orice context.
Dacă ai nevoie de stimularea imaginației și de exerciții ludice prin care să evadezi de stresul cotidian, acest curs îți va oferi în fiecare luni 2 ore de relaxare și îngrijire de sine.
Ce este scriitura personală?
„Scriem pentru a gusta viața de două ori.” Anaïs Nin
Scriitura personală este modalitatea specifică de exprimare a unui conținut literar-artistic care folosește ca principală sursă istoria personală.
Scriitura personală are rădăcini în formula anglo-saxonă de „personal narrative” care se referă la o narațiune în care experiența personală a autorului sau a autoarei este spusă de regulă la persoana întâi iar conținutul urmează o formulare liberă, care poate să nu respecte criterii stilistice literare tipice.
Modul în care ne raportăm la propria istorie personală prin intermediul narațiunii poate să ne dezvolte cunoașterea de sine, să ne alimenteze creativitatea și să ne ofere un punct de start pentru compunerea literară.
În acest mod, ne vom familiariza cu instrumentele de scriitură personală care numără: jurnalul, autobiografia, memorialistica și narațiunea.
Ce vom face?
„Scrisul este un mod de a gândi – nu doar să simți, ci să te gândești la lucruri disparate, nerezolvate, misterioase, problematice sau pur și simplu dulci.”Toni Morrison
De cele mai multe ori, pentru cei pasionați de scris, impedimentul cel mai mare este lipsa unei rutine, a unei discipline care să materializeze această dorință. Mai ales în perioada actuală, viața de zi cu zi este mult mai solicitantă iar izolarea în social media ne poate da senzația de inerție. Participând la acest atelier săptămânal vei putea să ai alături o mică comunitate de oameni care se susțin reciproc și un context care oferă o rutină a consecvenței: indiferent de ce se întâmplă în timpul săptămânii, luni ne vedem pentru a scrie.
La sfârșitul fiecărei întâlniri vei avea niște materiale scrise care îți pot folosi ca bază de pornire pentru orice direcție narativă pe care o dorești: de la publicarea unor articole de blog până la scheletul unei cărți autobiografice.
În plus, de fiecare dată veți primi un suport de curs de consultat pentru extinderea temei discutate în atelierul respectiv. Suportul de curs va conține: exerciții narative, fragmente literare, sugestii de bibliografie, filme, lucrări de artă sau podcast-uri.
Ce tematici vei putea găsi în atelierele de luni?
- Elementele de compunere a unei narațiuni personale.
- Jurnalul – tipologii de analiză personală: de la scriere auto-reflexivă la moduri de organizare și analiză.
- Manifestul Personal – cum ne concentrăm filosofia de viață într-un plan de acțiune scris.
- Narațiunea personală – cum povestim despre experiența noastră de viață: de la CV și Bio la ancoră literară.
- Exerciții de scriere creativă care mizează actualizarea de sine.
- Scrierea automată și procedeele de alimentare a creativității.
- Memoir – folosirea memoriei ca instrument literar.
- Formularea unui fir roșu narativ în compunerea memoriilor
- Discutarea unor fragmente scrise de voci literare feminine pentru a extrage exemple și modele de stil.
Repere: vocile feminine din literatură
„Mă bucură de fiecare dată când citesc rândurile scrise de femei pentru că înainte de a fi texte bune sau proaste, apreciez revolta în fața vieții, egoismul de a aloca timpul pentru ele, pentru a scrie, e un mare afront adus vieții banale, vieții la care erau sortite, care încă împinge puternic și azi.” Cella Serghi
Exemplele de bibliografie, fragmentele literare ilustrative, conținutul de teorie și toate resursele pe care le vei regăsi în suportul de curs sunt selectate din istoria culturală a femeilor și din galeria bogată a vocilor feminine din literatura românească și universală.
Educator curs: Mădălina Timofte

După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.
Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat ca educator care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.
Sunt fondatoarea proiectului Jupânesele – o platformă-comunitate care se concentrează pe recuperarea istoriilor pierdute ale femeilor care au contribuit la cultura și lumea în care trăim. Prin cercetarea dedicată istoriei femeilor și concentrarea pe zona autobiografică, mă dedic de 4 ani la crearea unor cursuri de scriere care să pună în lumină puterea pe care o are scriitura personală în modul în care ne cunoaștem, regăsim și spunem povestea.
Cum te poți înscrie?
Înscrierea se face prin completarea următorului formular: https://forms.gle/aBH65iqfohNSz3ed8
Indicați în formular data atelierului sau a atelierelor la care vreți să participați!!
Informații legate de participare și plată
Costul pentru participarea la 1 atelier din cadrul Atelierelor de Scriitură personală pentru Memoir Writing este de 90 lei.
❗Dacă alegi să participi la 3 ateliere în formularul de înscriere, la al patrulea vei putea participa gratuit – astfel oferta este una de genul 3 + 1 gratis.
După finalizarea formularului veți primi un mail de confirmare cu o factură proforma care conține datele necesare pentru efectuarea plății prin transfer bancar. În urma achitării facturii veți primi un mail cu toate datele legate de curs și factura dvs.
Dacă aveți nevoie de mai multe informații înainte de a vă înscrie (sau după înscriere sau oricând), vă rugăm să ne contactați la adresa de mail: jupanesele@gmail.com sau la numărul de telefon: 0744520120
***Dacă îți dorești să participi la un atelier de Scriitură personală pentru Memoir Writing în varianta one-on-one pentru un feedback personalizat și o abordare care își centrează toată atenția pe scrisul și căutările tale narative, poți solicita o sesiune în privat – o ședință durează 1 oră și jumătate (90 de minute) și costă 150 lei. Pentru mai multe informații și programări – folosește datele de contact de mai sus.
