Vorbim de multe ori despre creativitate ca un scop în sine sau ca un instrument care ne-ar putea ajuta pentru a fi mai productivi la birou, acasă sau chiar în bucătărie. Cărțile și cursurile dedicate acestui subiect abundă de câțiva ani și trag de noi pentru a ne reinventa modul de gândire și existență.
În spațiul de business, creativitatea a ajuns să fie soră bună cu eficiența, cu tăierea costurilor, dar doar câteodată cu inovația.
Cei la respectabila vârstă a reinventărilor, 30-40 de ani, au crescut cu o idee formată care asocia creativitatea cu zona artelor, cu modul de concepere al geniilor: scriitori, pictori, poeți etc. Treptat, am mai regândit această perspectivă limitată și am început să introducem conceptul de creativitate și în activitățile noastre. Cu toate acestea, deși am mutat-o de pe piedestalul artei, acest exercițiu al imaginației rămâne de cele mai multe ori într-o zonă de lucru, de profitabilitate și de setare a unor intenții de productivitate.
Vă propun să ne gândim la creativitate ca o formă de auto-îngrijire, ca o formulă accesibilă de self-care. Să luăm acest tip de gândire și să îl folosim ca un antrenament pentru noi înșine, fără a avea o miză sau un target, ci pur și simplu pentru a ne găsi un context de joacă, de plăcere și relaxare.
Suntem din ce în ce mai convinși de faptul că este nevoie ca timpul liber pe care îl avem să-l putem împărți și într-un moment personal, pentru noi. Acest răgaz ne poate ajuta să ne liniștim și să putem umple rezervorul de energie pentru toate activitățile pe care le avem în viața cotidiană.
Mai departe o să găsiți câteva idei despre cum să vă construiți un spațiu personal pentru creativitate prin diverse exerciții practice. Selecția este făcută din mai multe cărți și publicații care se concentrează mai ales pe scris și pe metode inedite de a ține un jurnal.
The Happiness Project – One-sentence journal for mothers – Gretchen Rubin
În forma sa de jurnal cu spații delimitate pentru a putea scrie câte o frază în fiecare zi timp de 5 ani, The Happiness Project este în sine o aducere aminte a faptului că nu avem nevoie să scriem multe pagini pe zi într-un jurnal dacă nu avem timpul necesar. Autoarea are o întreagă filosofie despre cum putem să activăm mecanismul memoriei în legătură cu micile momente simpatice care se întâmplă zilnic atunci când avem un copil și realitatea că nu o să avem cum să ținem minte toate ”perlele” pe care le auzim de la cei mici sau chiar boroboațele drăguțe – acele mici accidente care ne enervează pe moment dar care rămân valoroase ca amintiri dragi cu timpul.
Acest exercițiu se poate face în orice caiet, agendă sau orice avem la îndemână. De asemenea, nu este nevoie să fim mame pentru a ține un jurnal de o frază pe zi, care să reflecte o clipă de amuzament, de relaxare, realizare sau chiar fericire.
Dacă vă place ideea de a ține un jurnal scurt, ușor de integrat ca rutină de zi cu zi pentru care puteți aloca doar câteva minute zilnic, următoarea sugestie este extrem de potrivită.
Mergând pe ideea de notarea unor momente frumoase zilnice, acest jurnal ne propune să reflectăm asupra zilei noastre și să găsim zilnic 3 motive de a fi recunoscători, mândri și încântați de micile realizări. Mici victorii, mici clipe de fericire pot fi astfel scrise succint într-un caiet înainte de culcare sau chiar cât timp ne bem cafeaua de dimineață.
Inspirația este un cuvânt care face parte din seria de concepte destul de abstracte cu care avem dificultate să operăm. Ce este inspirația și ce facem cu ea?
În introducerea jurnalului Inspiration (editat de Chronicle Books, 2015) există niște repere pentru a putea înțelege despre ce e vorba:
Cuvântul inspirație vine de la latinescul inspirare care înseamnă a stârni focul sau a sufla. Este un mod foarte frumos de a ne gândi la inspirație – ca la ceva care îți dă foc sufletului sau suflă pasiune în viața ta. (…) Spunem de multe ori că suntem inspirați să facem ceva. În același fel, o viață inspirată poate fi și o viață care are creativitate și scop și care ne face să ne simțim împliniți.
Deși ne dorim să avem inspirație, vrutul și găsitul sunt două lucruri distincte.
Creația și inspirația merg mână în mână, formând un ciclu. Ai nevoie să creezi – să muncești – pentru a face ceva, dar ai nevoie și să te oprești și să apeși pe butonul de închis la partea din creier care muncește pentru a putea fi deschis pentru inspirație care te va ghida în următoarea fază de muncă… și tot așa.
Acest jurnal conține practic modele, niște exerciții sau sugestii care promit să stimuleze partea creativă, să ne transforme acele clipe de răgaz într-o activitate din care ne putem atrage inspirația.
6 idei de la care să începeți:
- Psihologul Mihaly Csikszentmihalyi folosește termenul de flow pentru a exprima o stare de absorbire totală atunci când suntem angajați într-o activitate. Pe perioada acestui flow, persoana va fi atentă numai la acea activitate și după terminarea acelui lucru se va simți energizată și fericită. Te poți gândi la ipostaze când ai experimentat acest flow?
- Dacă ne gândim mai bine, funcționăm într-o lume în care putem accesa noi informații în fiecare zi într-un timp redus. Cum ar fi să ne setăm intenția de a ne privi ca elevi care au ceva de învățat în fiecare zi, lucruri care ne interesează și ne pasionează. Notează în fiecare zi timp de 1 săptămână o informație nouă cu care ai luat contact.
- Fă o listă mentală a sunetelor și zgomotelor pe care le auzi (de exemplu când mergi cu metroul sau într-o plimbare de acasă până la supermarket). Încearcă să identifici cât mai multe fonduri sonore: de la roțile mașinilor până la ciripitul păsărilor și sunetul propriilor pași pe trotuar.
- Gândește-te la 5 oameni pe care îi cunoști personal și pe care îi admiri. Ce calități au acești oameni care te inspiră?
- Planificarea programului chiar dacă nu pare un element creativ la prima vedere, este de fapt un ajutor esențial în pregătirea timpului necesar pentru a alimenta inspirația. Notează la începutul săptămânii în agenda ta, ce activitate ai putea face pentru a te alimenta în acest sens. (O plimbare printr-un parc în care nu ai mai fost? O intrare la un muzeu? Să mergi într-o cafenea pentru a scrie câteva pagini de jurnal? O hoinăreală prin librării pentru a vedea ce cărți noi au mai apărut?)
- În cartea sa – Desire to Inspire: Using Creative Passion to Transform the World, artista Christine Miller ne spune că nu este important să avem job title-ul de artist pentru a fi creativi. Ea crede că tot ce ține de creativitate este în mod simplu o formă de exprimare personală și că pe măsură ce mai mulți oameni se exprimă pe sine în această manieră, cu atât mai mult bine este creat în lume. Ce înseamnă să te exprimi tu pe tine însăți? Poate fi orice, de la o scrisoare adresată cuiva drag sau modul în care aranjezi o cină cu prietenii. Pentru tine ce este?
Dacă vă plac colajele și vreți să transformați activitatea de a scrie într-o ipostază care să combine și imaginile, Collage and Keep – A Creative Journal Inspired by your Life este un punct de pornire bun.
Un jurnal vizual care ne propune prin întrebări și imagini să contribuim cu mici povești sau gânduri despre noi, despre ce ne place, ce ne aducem aminte, ce ne dorim și ce ne face plăcere.