Vă invităm să participați la Cursul de scriitură personală – Narațiunile corpului – un curs intensiv care se va desfășura în weekend și anume în data de 16 decembrie (sâmbătă) și în data de 17 decembrie (duminică), de la ora 10:00 la ora 13:00 (în ambele zile). Cursul va avea astfel 2 întâlniri de câte 3 ore. Acest curs online vă aduce posibilitatea de a explora zona narațiunii personale prin intermediul atenției și afecțiunii față de propriul corp.
Acest atelier este în format online.
Despre curs:
Ne vedem și tratăm corpul, de prea multe ori, cu o lipsă de empatie și înțelegere pentru că aflate sub presiunea de arăta conform unor coordonate de frumusețe este foarte dificil să mai avem timpul, dispoziția sau chiar răbdarea de a vedea dincolo de acest înveliș estetic.
Oboseala, rutina vieții cotidiene, identitățile multiple pe care le jonglăm zilnic, alienarea și contextul unei lumi alimentate de un feed infinit de corporalități ideale și mai nou chiar artificiale (ca cele create de AI) ne îndepărtează de propria persoană, de relația cu starea de bine a corpului nostru.
Aproprierea de propriul corp prin intermediul scrierii și anume a scriiturii personale (scrierea centrată pe sine, autobiografică) ne poate ajuta pentru a începe o explorare care vine din interior spre exterior pentru a ne aduce aminte de poveștile care ne definesc, de amintirile pe care corpul nostru le conservă și care ne pot aduce un spațiu de claritate asupra nevoilor noastre cele mai prezente: ce ne dorim, cine suntem, spre ce ne îndreptăm.
Corpul conține povești și corpul conține amintiri și memorie – corpul păstrează un traseu al devenirii noastre nu numai fizice, ci și emoționale, elemente de identitate intim legate de personalitatea noastră.
Multe exerciții și direcții de scriitură personală se centrează asupra acestui subiect – din acest motiv m-am gândit să vă pot oferi un curs cu format intensiv în care să ne concentrăm pe tema descoperirii corpului prin intermediul scrisului. Astfel, vă propun să trasăm împreună „o hartă anatomică narativă” care să ne trezească și actualizeze relația cu propriul corp, să ne facă să fim prezente în propria poveste pe care o spunem despre noi și care să ne ghideze într-un drum de creștere personală.
Ca suport teoretic și „ancore literare” am făcut o selecție interdisciplinară care să îmbine atât partea de scriere și literatură, cât și partea de analiză culturală astfel: vom naviga folosind modele literare de scriitură personală care pornesc de la investigarea narativă a părților corpului precum volumul „Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell, vom descoperi bazele „scriiturii feminine” în legătură cu propria corporalitate – teorie trasată de Hélène Cixous (în „Râsul Medusei”), vom găsi coordonate culturale relevante și astăzi pentru propria noastră identitate prin intermediul celebrei colecții de studii antropologice „Istoria Corpului” (editată de Alain Corbin, Jean-Jacques Courtine, Georges Vigarello) și vom medita asupra ideilor și poveștilor despre corp care sunt ilustrate în istoria artei prezentate în „Despre Trup” de unul dintre cei mai importanți istorici europeni de artă: Victor Ieronim Stoichiță.
„Atunci mi-am dorit ca femeia să scrie și să proclame acest imperiu unic. Pentru ca alte femei, alte suverane nedeclarate, să scrie și ele: și eu debordez, dorințele mele au inventat noi dorințe; corpul meu cunoaște cântece nemaiauzite, și eu m-am simțit de atâtea ori plină până la refuz de torente luminoase, de forme mult mai frumoase decât cele care, încadrate, se vând pentru averi care put. Și eu, la fel, nu am spus nimic, nu am arătat nimic; nu am deschis gura, nu am re-pictat jumătatea mea de lume. Mi-a fost rușine. Mi-a fost teamă și mi-am înghițit rușinea și teama.”
Hélène Cixous, „Râsul Medusei”
În această sinteză de trasee istorice și narative vom găsi structura necesară pentru a face o explorare personală asupra propriului corp, o investigare creativă care să ne aproprie de acele povești care ne pot ajuta să ne înțelegem mai bine și să ne privim cu profunzime.
Pentru că de cele mai multe ori ne oprim asupra imaginii corpului nostru care ni se arată în oglindă, o prezență pe care de prea multe ori o judecăm strict în legătură cu canoane de frumusețe, suplețe și tinerețe, vă propun să alegem o altă perspectivă, o privire care are curiozitatea de a afla ce poveste putem spune despre mâinile noastre – ce știu să facă și ce spun acțiunile lor despre personalitatea noastră? În ce drumuri sau aventuri ne-au purtat propriile picioare și ce am învățat din acele incursiuni? Sau să ne luăm timpul necesar pentru a ne observa pielea ca textură și ca hartă a unor experiențe senzoriale.
Astfel, vom deschide un dialog în care să ne simțim în siguranță, unde ne putem exprima cât mai autentic ideile și trăirile prin intermediul scriiturii personale și a spațiului de îngrijire de sine care se formează prin auto-cunoaștere.
Educator Curs: Mădălina Timofte
După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.
Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.
Cum te poți înscrie?
Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com
Informații legate de participare și plată
Costul pentru participarea la Cursul de scriitură personală- Narațiunile corpului este de 250 lei.
Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).
Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro
Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.