Atelier despre Femei în Istoria Artei: Semnificația autoportretului în identitatea „feminină”

Vă invităm Miercuri 6 decembrie de la ora 19 să participați la Atelierul despre Femeile din Istoria Artei – semnificația autoportretului în identitatea „feminină”. Timp de două ore vom explora în ce mod autoportretul a fost cel mai utilizat instrument de reprezentare a identității în opera pictorițelor din toate epocile. În acest atelier online vom descoperi cum folosirea oglinzii și studierea propriei înfățișări depășește eticheta de „vanitate” și lasă la îndemâna artistelor un univers pictural de regăsire și conturare a personalității și „feminității”.

Acest atelier este în format online.

Despre atelier:

Ce putem afla dintr-o incursiune în istoria autoportretului în lucrările de pictură ale femeilor din istoria artei?

Deși utilizăm aproape zilnic camera de fotografiat pentru a realiza selfie-uri, de prea puține ori ne gândim că acest act de a ne captura propria imagine, propriul chip într-un autoportret are o istorie lungă și o însemnătate extrem de particulară pentru istoria femeilor.

„A self-portrait is not only a description of concrete reality, it’s also an expression of an inner world. Paint gives the artist the permission to express something that might not always be acceptable in words.”

Jennifer Higgie – „The Mirror and the Palette: Rebellion, Revolution and Resilience: 500 years of Women’s Self-Portraits”

În acest sens, cu o privire atentă asupra vieților și operelor acestor artiste prea puțin cunoscute putem observa că indiferent de epoca sau stilul în care aceste doamne ale picturii și-au creat lucrările, un element le este comun (aproape fără excepție) și acest element este realizarea unor autoportrete care impun o privire asupra identității lor feminine și a exprimării unei nevoie „de a se arăta” în mod autentic.

Astfel, pentru a putea începe un parcurs de explorare și înțelegere a ce înseamnă arta creată de femei de-a lungul timpului și în același timp de a rămâne cu niște idei care să ne inspire în propriile noastre căutări care țin de identitatea de femeie, vă propunem o incursiune în studiul unei serii de autoportrete realizate de artiste care au folosit autoportretul ca un instrument de exprimare și de oglindire a celor mai esențiale idei despre artă, viață și feminitate.

What is rarely mentioned in cultural histories of the mirror is how liberating their invention was for female painters. It meant that, for the first time, their exclusion from the life class didn’t stop them painting figures. Now, with the aid of a looking glass, they had a willing model, and one who was available around the clock: themselves.”

Jennifer Higgie – „The Mirror and the Palette: Rebellion, Revolution and Resilience: 500 years of Women’s Self-Portraits”

Din perspectiva invizibilității care a acoperit viața și realizările femeilor de-a lungul istoriei, actul de a realiza un autoportret pentru o artistă devine un „manifest” important: o femeie care își declară existența ca ceva demn de a fi ținut minte. Prin autoportret femeile creatoare par să spună: „Uită-te la mine! Eu exist și am ceva de spus.”

De la primul autoportret realizat de un artist în fața șevaletului – este vorba de Caterina van Hemessen care realizează un autoportret în propriul atelier în 1548 – pictorițele au creat din autoportret o formă de artă supremă a identității, o imagine în care se puteau arăta pe sine într-o manieră intimă și autentică, fiind conștiente de tradiția acestui gest pictural de afirmare a existenței pe care l-au transmis mai departe, generațiilor următoare de artiste ca pe un ritual de afirmare a substanței feminine.

„A self-portrait can be both idiosyncratic and yet also say something more generally about the human condition – a reflection not only of what someone looks like but who they are and what they think and feel about the world. It can be used to signify the artist’s religiosity or irreverence or it can function as a calling card to show off a painter’s skills – someone who can accurately render flowers, cloth, skin, eyes, personality and a landscape in one picture is someone worth hiring – or it can be a coded protest, a riddle or an allegory, a form of propaganda or an intensely private form of self-expression that was never meant to be sold or even to be seen by anyone other than the artist. In our contemporary moment, of course, selfies are ubiquitous, but they take but a moment to make – in the past, a single image of yourself could take months to create.”

Jennifer Higgie – „The Mirror and the Palette: Rebellion, Revolution and Resilience: 500 years of Women’s Self-Portraits”

În această incursiune inedită în istoria artei create de femei vom naviga prin mai multe epoci ale picturii ca să ne putem familiariza cu cât mai multe personalități creative și modalități de a reliefa multiple identități de feminitate care sunt și astăzi actuale, relevante și cu o mare putere de fascinație și inspirație.

Educator Curs: Mădălina Timofte

După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.

Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.

Cum te poți înscrie?

Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com

Informații legate de participare și plată

Costul pentru participarea la Atelierul despre Femei în Istoria Artei: semnificația autoportretului în identitatea „feminină” este de 45 lei.

Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).

Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro

Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.