Atelier despre Arhetipuri de feminitate explicate: Venus – arhetipul frumuseții și feminității „clasice”

Vă invităm Luni 11 decembrie de la ora 19 să participați la Atelierul despre Arhetipuri de feminitate explicate: Venus – arhetipul frumuseții și feminității „clasice”. Timp de două ore vom explora modul în care reperele definițiilor legate de frumusețe și feminitate s-au împletit în imaginea zeiței Venus, imagine care la o privire mai atentă o putem observa cum domină și astăzi cultura noastră vizuală, spațiul online și propriile idei asupra identității feminine. În acest atelier online vom urmări o prezentare care să ne clarifice bazele istorice ale acestei mitologii a „feminității perfecte” și ce se află în spatele narațiunii acestui arhetip celebru.

Acest atelier este în format online.

Acesta reprezintă primul atelier din seria „Arhetipuri de feminitate explicate” – o serie de întâlniri dedicate analizei și discuției arhetipurilor istorice și culturale care au determinat identitatea feminină de-a lungul epocilor și până în prezent.

Ne propunem să luăm fiecare narațiune, mitologie și categorie în parte ca să putem vedea și înțelege care sunt punctele de pornire în construcția acestor arhetipuri și în ce mod amprenta lor este vizibilă și formatoare în lumea în care trăim.

Despre Atelier:

Venus is everywhere that there are women’s bodies representing ideas about female beauty, sex, wealth and status: From Renaissance paintings to Victoria’s Secret runway; from cosmetics adverts to painting by Picasso.”

Catherine McCormack – „Women in the Picture: Women, Art and the Power of Looking”

Venus, zeița frumuseții și dragostei, a reprezentat și reprezintă și astăzi idealul de feminitate la care ar trebui să aspirăm. De la incarnarea ei în marmură în antichitatea greacă prin celebra versiune a sculptorului Praxiteles, imaginea lui Venus a existat în istoria artei de atunci până în prezent fără întrerupere. Mereu un subiect în atenția artiștilor, Venus și-a cimentat astfel o prezență puternică în istoria ideilor și mentalităților despre ce înseamnă o femeie ideală, ce poate reprezenta frumusețea și feminitatea – puncte de reper atât pentru năzuințele femeilor, cât și a bărbaților din orice epocă.

În istoria picturii identitatea de „Venus” începe să fie atribuită feminității idealizate, pierzându-și treptat (din epoca renașterii până în epoca modernă) atributele biografice ale zeiței antice. „Venus” va fi numită femeia iubită sau „muza” artistului, un model absolut de perfecțiune fizică și atitudine pe care o putem urmări nu numai prin titlul picturii, ci și prin modul în care corpul este poziționat (culcat orizontal pe un pat, de cele mai multe ori).

De la canonul de reprezentare a modelului de „Venus pudica” (zeița stând în picioare, ținându-și o mână care să-i acopere sexul), pictorii renașterii și mai târziu cei moderni încep să exploreze posibilități mai senzuale de reprezentare care să creeze o adevărată tradiție picturală a „nudului venusian”. Două exemple în acest sens sunt: „Venus din Urbino” de Tițian (1538) și „Olympia” de Edouard Manet (1863).

„Venus din Urbino” de Tițian (1538)
„Olympia” de Edouard Manet (1863).

Arhetipul feminin reprezentat de imaginea zeiței Venus devine un subiect extrem de interesant de analizat atât prin intermediul imaginii ei picturale din istoria artei, cât și prin modul în care corporalitatea și feminitatea se împletesc din perspectiva a unui „male gaze” (o privire „masculină”, a artistului creator care hotărăște raportul de „realitate” exprimat). În acest sens vom putea clarifica ce reprezintă acest „male gaze” și cum funcționează atât în pictura din alte secole, cât și în construcția imaginilor pe care le vedem (aproape) zilnic.

„Venus is an ubiquitous figure in collections of Western art around the globe. (…) But Venus is also in your pocket right now on a social media feed on your phone. She’s in a magazine you’ll pick up in the next couple of days or in a television commercial you’ll see in the next few hours. She’s on a billboard at the bus stop selling fast fashion and making girls feel bad about their breasts.

Catherine McCormack – „Women in the Picture: Women, Art and the Power of Looking”

Educator Curs: Mădălina Timofte

După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.

Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.

Cum te poți înscrie?

Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com

Informații legate de participare și plată

Costul pentru participarea la Atelierul despre Arhetipuri de feminitate explicate: Venus – arhetipul frumuseții și feminității „clasice” este de 45 lei.

Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).

Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro

Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.