Atelier despre Femei în Istoria Artei: Artiste românce moderne din sec. XX

Vă invităm Luni 18 decembrie de la ora 19 să participați la Atelierul despre Femeile din Istoria Artei – Artiste românce moderne din sec. XX. Timp de două ore vom explora câteva dintre personalitățile artistice feminine din spațiul românesc care și-au construit cariere în domeniul picturii și felul în care și-au afirmat identitatea de femeie într-un domeniu care era profund masculin. În acest atelier online ne vom uita împreună la o selecție din lucrările lor și vom încerca să trasăm părțile din pictură care arată epocamentalitățile și mai ales personalitatea acestor artiste românce.

Acest atelier este în format online.

Margareta Sterian

Despre atelier:

Sunt rare ocaziile în care vedem sau auzim despre viețile și opera artistelor românce moderne, artiste care au deschis accesul creatoarelor de artă din spațiul românesc înspre definirea opțiunii de a alege desenul, pictura sau sculptura ca o vocație pe viață.

Operele create de personalități precum Olga Greceanu, Cecilia Cuțescu Storck, Margareta Sterian, Rodica Maniu, Nina Arbore, Elena Popea și Magdalena Rădulescu rămân și astăzi repere prin care putem înțelege atât puncte importante din „-ismele” modernismului românesc, cât și aspecte ale activității de a face vizibilă existența unor „femei-artist” pe scena culturală.

„Creația artistelor este constant reevaluată pe scena internațională prin proiecte de anvergură care oferă noi perspective asupra condiționărilor specifice genului creatorului. În România, interesul pentru artiste, în special pentru istoria unui grup coerent care luptă pentru egalitatea în drepturi cu bărbații, rămâne aproape nul. Prea puține nume se regăsesc pe simezele expozițiilor permanente ale muzeelor de artă din țară, dintre acestea și mai puține atrag atenția istoricilor de artă pentru realizarea unor monografii sau expoziții retrospective.”

„EGAL. Artă și feminism în România Modernă” (catalog de expoziție MNAR, editat de Valentina Iancu)

Deși rar menționate, aceste artiste au avut o activitate bogată, au organizat expoziții care au cimentat realizările lor stilistice și panorama ideilor inovatoare despre modul lor unic de a vedea lumea și de a se raporta la propria identitate.

În interiorul comunităților formate de aceste artiste există o istorie care vorbește despre solidaritate, despre „suroritatea” dintre femei și despre modurile în care se poate realiza afirmarea identității feminine ca un „împreună”.

Astfel, în acest atelier veți putea să intrați în universul acestor creatoare prin intermediul portretelor biografice și a prezentării câtorva din lucrările lor de pictură prin care vom putea să înțelegem atât poziționarea lor artistică, cât și semnificația picturală în contextul istoriei artei.

Credem că este importantă o întâlnire de acest gen prin care putem să ne uităm în istoria culturală a propriei țări și să găsim coordonatele, realizările și ideile pe care femeile dinaintea noastră le-au trasat prin penel, culoare și discurs.

Nina Arbore

„Cecilia Cuțescu, Elena Popea și Nina Arbore au început formarea profesională în Munchen. Multe creatoare deschizătoare de drumuri în țările lor natale s-au format în cadrul feminin al acestei academii. Cecilia Cuțescu, prima femeie artist identificată până la ora actuală în istoria artei românești, observă încă din perioada studiilor, revoltată, marginalizarea femeii și desele inegalități sociale de care se lovește la fiecare pas: „Când ești femeie îți trebuie energia unui nebun și nebunia unui disperat ca să învingi toate piedicile pe care societatea le ridică în fața fetelor curagioase.”

„EGAL. Artă și feminism în România Modernă” (catalog de expoziție MNAR, editat de Valentina Iancu)

Educator Curs: Mădălina Timofte

După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.

Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.

Cum te poți înscrie?

Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com

Informații legate de participare și plată

Costul pentru participarea la Atelierul despre Femei în Istoria Artei: Artiste românce moderne din sec. XX este de 45 lei.

Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).

Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro

Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.