Atelier – Istoria Femeilor

Vă invităm Joi 12 ianuarie de la ora 19 la o întâlnire din seria Atelierelor de Dezvoltare a Jupâneselor și anume o prezentare despre Istoria Femeilor. Timp de două ore vom explora însemnătatea acestei discipline istorice care a propus o nouă abordare asupra analizării vieții și rolului femeii în societate de-a lungul epocilor. Vom putea deschide o discuție extrem de interesantă asupra modului în care femeile și-au croit propria lor identitate atât în spațiul domestic, dar și în spațiul public.

Atelierul este în format online.

Istoria Femeilor este o disciplină istoriografică care se ocupă cu documentarea și analizarea evoluției statului și rolului femeilor în societate. Mai exact, nu este vorba de a rescrie istoria, ci de a cerceta și scoate la lumină aspecte din viața și creația femeilor din toate timpurile care nu au fost notate în „istoriile mari”, unde prioritate au avut detaliile despre războaie, tratate sau evenimente politice majore.

De cele mai multe ori istoria cu i mare pe care o învățăm în școală este canalizată pe decuparea conflictelor armate și a datelor legate de domnitori și regi. În interiorul acestei curricule „tradiționale” nu sunt incluse și contribuțiile femeilor de-a lungul secolelor, modul lor de a-și gestiona limitările sociale și economice și mai ales realizările unice și originale pe care le-au adus în cultură și societate.

Ce obținem din participarea la acest curs?

Prin participarea la acest curs veți putea să vă familiarizați cu niște idei și concepte de bază care compun o discuție extrem de actuală despre ce înseamnă genul și cum putem să explorăm valențele complexe ale cuvântului „feminitate”.

Pentru că este esențial să avem modele după care să ne ghidăm acțiunile și traiectoria în viață, vom putea împreună să redescoperim comunitatea fascinantă de creatoare, scriitoare, personalități politice, militante și inițiatoare din viața cărora ne putem inspira pentru a găsi acele modele de care avem nevoie.

Prin familiarizarea cu această disciplină istorică veți putea să vă trasați o înțelegere mai aprofundată asupra identității feminine dintr-o perspectivă panoramică și să găsiți informații inedite și revelatoare cu privire la modul în care ne gândim propria individualitate feminină.

Cui i se adresează?

Femeilor care vor să-și sporească încrederea în sine, care au nevoie să intre în contact cu o comunitate de participante alături de care se pot simți în siguranță și pot împărtăși idei și problematici.

Celor curioase de a descoperi ce moștenire culturală purtam prin propriul gen.

Celor interesate de cultură, istorie și scrieri de nonficțiune.

Celor care vor să-și clarifice întrebările fundamentale ale devenirii istorice din perspectiva vieții femeilor.

Ce vom face?

Prin acest atelier dorim să facem o prezentare panoramică asupra universului feminin de-a lungul istoriei care a prosperat în ciuda prejudecăților și a opreliștilor. Vom puncta traiectoriile de gândire asupra naturii feminine și a rolului femeii în lume pe un traseu cronologic care să ne poată oferi o imagine mai clară asupra devenirii istorice a femeilor.

Vom trasa împreună niște coordonate cronologice pentru a putea avea o desfășurarea logică și clară asupra rolului femeii în societate, cultură și casă. Astfel, vom deschide un dialog despre două paliere importante: femeile excepționale care au fost recunoscute ca atare din timpul vieții – cele care au reușit să-și clădească un nume de neuitat în cronicile timpurilor și în același timp vom privi și categoria femeilor „anonime”, cele care au fost uitate de istorie, dar care au contribuit la susținerea structurii domestice, a meșteșugurilor și a creativității feminine.

Educator Curs: Mădălina Timofte

După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.

Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.

Cum te poți înscrie?

Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com

Informații legate de participare și plată

Costul pentru participarea la Atelierul de Istoria Femeilor este de 50 lei. Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).

Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro

Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.