Vă invităm Joi 19 ianuariede la ora 19să participați la o întâlnire din seria Atelierelor de Dezvoltare Personală pentru Jupânesecare va prezenta Femeile din Istoria Artei – din Antichitate până în Modernitate. Timp de două ore vom explora personalitățile artistice feminine care și-au construit cariere în domeniul picturiiși felul în care și-au afirmat identitatea de femeie într-un domeniu care era profund masculin. În acest atelier online ne vom uita împreună la multe tablouri și vom încerca să trasăm elementele constitutive a unei imagini picturaleși cum putem să identificăm părțile din pictură care arată epoca, mentalitățile și mai ales personalitatea acestor artiste.
Acest atelier este în format online.
Ce vom face?
Vom descoperi împreună câteva dintre artistele care au reușit să spargă tiparele și să-și formeze o carieră din picturăîn timpuri în care accesul la educație era în general limitat pentru femei (iar intrarea la o Academie de Arte se face deabia foarte târziu și cu restricții – studentele nu au voie la toate cursurile de desen sau de pictură în ulei, studiul lor este trunchiar și limitat).
De la Timarete, prima femeie pictor despre care se scrie în antichitatea greacă și până la perioada secolului XIX unde mai ales în spațiul european vesticse produce treptat o deschidere a accesului spre școlile de Belle Arte pentru femei, vom survola etapele evolutive din antichitate până în modernitate pentru a vedea ce a însemnat să fii o femeie pictoriță de-a lungul epocilor.
Printre artistele despre care vom vorbi:
Caterina Van Hemessen (1528–1587)
Sofonisba Anguissola (1535–1625)
Lavinia Fontana (1552–1614)
Artemisia Gentileschi (1593–1653)
Judith Leyster (1609–1660)
Adélaïde Labille-Guiard (1749–1803)
Elisabeth Louise Vigée Le Brun (1755–1842)
Marie-Gabrielle Capet (1761–1818)
Prezentarea va conține mult material vizual pentru a putea să deschidă dialogul activ despre cum ne raportăm la o pictură și cum putem vorbi cu claritate despre elementele văzute.
Ce obținem din participarea la acest curs?
Prin participarea la acest curs veți putea să vă familiarizați cu o parte a istoriei artei mai puțin cunoscută. În același timp, prin trasarea biografiei și operelor acestor artiste vă veți putea crea o panoramă de înțelegere asupra traiectoriei femeilor în domeniul arteide-a lungul secolelor.
Astfel, prin acest tip de recuperare istorică veți avea acces la o galerie de personajedin ale căror povești de viață și activități să vă puteți decupa modele de valori, determinare și identitate.
Atelierul reprezintă și o foarte bună ocazie pentru a vă extinde bagajul de cultură generalăși în zone despre care nu avem de prea multe ori ocazia să auzim, să citim sau să învățăm.
Veți obține și abilitatea de a vorbi despre o lucrare de pictură în termeni clari, atelierul fiind interactiv și având ca lector de curs o specialistă în Istoria Artei care vă va ghida și în modul în care ne putem exprima părerile asupra unei lucrări picturale.
Cui i se adresează?
Celor pasionate de istoria artei și de sfera artistică în general.
Pentru cele care vor să se inspire din viața și opera unor personalități artistice feminine pentru a-și augmenta propria creativitate.
Celor interesate de istoria femeilor și de cunoașterea de sine care derivă din descoperirea moștenirii culturale pe care toate o purtăm prin propriul gen.
Educator Curs: Mădălina Timofte
După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.
Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.
Cum te poți înscrie?
Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com
Informații legate de participare și plată
Costul pentru participarea la acest Atelier despre Femei în Istoria Artei este de 50 lei.
Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).
Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro
Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.