Vă invităm Joi, 26 ianuarie, de la ora 19 să participați la o întâlnire din seria Atelierelor de Dezvoltare Personală pentru Jupânese care va prezenta Femeile din Istoria Artei – Artistele secolului XX. Timp de două ore vom explora personalitățile artistice feminine care și-au construit cariere în domeniul picturii și felul în care și-au afirmat identitatea de femeie într-un domeniu care era profund masculin. În acest atelier online ne vom uita împreună la multe tablouri și vom încerca să trasăm elementele constitutive a unei imagini picturale și cum putem să identificăm părțile din pictură care arată epoca, mentalitățile și mai ales personalitatea acestor artiste.
Acest atelier este în format online.
Ce vom face?
Vom descoperi împreună câteva dintre artistele care au contribuit la construcția modernismului și avangardei în secolul XX. Personalități artistice curajoase, de multe ori extravagante, dar tot timpul originale – artistele secolului trecut au dărâmat prejudecățile și tabuuri legate despre rolul și locul unei femei în societate.
Față de artistele care au venit înaintea lor, aceste pictorițe sunt mult mai conștiente de temele personale pe care le preocupă, devin mult mai sigure asupra subiectelor explorate și aleg să își îmbrățișeze feminitatea.
În această călătorie vizuală vom putea explora și curentele artistice importante ale secolului XX trecând din zona avangardei și a cubismului până în -ismele postmoderniste și diversificate ale anilor 1980.
Vom trece cronologic prin viața și opera unor creatoare de lumi picturale care au avut un impact asupra culturii noastre vizuale și de la care putem învăța foarte multe lucruri atât despre măiestria artistică, cât și despre teme profunde legate de umanitate.
Printre artistele despre care vom vorbi:
Suzanne Valadon (1865–1938)
Georgia O’Keeffe (1887-1986)
Tamara De Lempicka (1898–1980)
Louise Bourgeois (1911–2010)
Frida Kahlo (1907-1954)
Leonora Carrington (1917–2011)
Alice Neel (1900-1984)
Amy Sherald (n.1973)
Prezentarea va conține mult material vizual pentru a putea să deschidă dialogul activ despre cum ne raportăm la o pictură și cum putem vorbi cu claritate despre elementele văzute.
Ce obținem din participarea la acest curs?
Prin participarea la acest curs veți putea să vă familiarizați cu o parte a istoriei artei mai puțin cunoscută. În același timp, prin trasarea biografiei și operelor acestor artiste vă veți putea crea o panoramă de înțelegere asupra traiectoriei femeilor în domeniul artei de-a lungul secolului XX.
Astfel, prin acest tip de recuperare istorică veți avea acces la o galerie de personaje din ale căror povești de viață și activități să vă puteți decupa modele de valori, determinare și identitate.
Atelierul reprezintă și o foarte bună ocazie pentru a vă extinde bagajul de cultură generală și în zone despre care nu avem de prea multe ori ocazia să auzim, să citim sau să învățăm.
Veți obține și abilitatea de a vorbi despre o lucrare de pictură în termeni clari, atelierul fiind interactiv și având ca lector de curs o specialistă în Istoria Artei care vă va ghida și în modul în care ne putem exprima părerile asupra unei lucrări picturale.
Cui i se adresează?
Celor pasionate de istoria artei și de sfera artistică în general.
Pentru cele care vor să se inspire din viața și opera unor personalități feminine creative pentru a-și augmenta propria creativitate.
Celor interesate de istoria femeilor și de cunoașterea de sine care derivă din descoperirea moștenirii culturale pe care toate o purtăm prin propriul gen.
Educator Curs: Mădălina Timofte
După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.
Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.
Cum te poți înscrie?
Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com
Informații legate de participare și plată
Costul pentru participarea la acest Atelier despre Femei în Istoria Artei este de 50 lei.
Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).
Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro
Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.