Vă invităm Joi 2 februarie de la ora 19 la o întâlnire din seria Atelierelor de Dezvoltare a Jupâneselor și anume o prezentare despre ABC-ul feminismului -Mișcarea Sufragetelor. Timp de două ore vom explora problematicile principale care au dus la formarea unei mișcări pentru drepturile femeilor și care au coagulat mișcarea sufragetelor începând cu secolul XIX și până la începutul secolului XX. Lupta sufragetelor pentru dreptul femeilor la vot a avut ecouri puternice pentru gândirea asupra dreptului universal la vot. Această comunitate de femei a pus bazele pentru ce identificăm astăzi ca feminism iar acțiunile lor ne pot ajuta să conturăm o imagine mult mai clară asupra modernității și a vieții noastre actuale.
Feminismul este de multe ori un termen care nu este înțeles din perspectivă istorică și care duce la foarte multe confuzii sau chiar prejudecăți. Prin acest atelier dorim să trasăm evenimentele, acțiunile și sistemele de gândire care au conturat însăși conceptul de feminism și să vă propunem un dialog activ despre punctele esențiale cu care putem rezona chiar și în ziua de astăzi. Traiectoria noastră de cercetare se bazează pe un discurs istoric cronologic care impune claritate și un spațiu de discuție deschis.
Vom descoperi împreună care au fost doamnele care au organizat comunități de femei de ajutor reciproc, cum au reușit să difuzeze mesaje importante despre condiția femeii în societatea de atunci și ce însemna pentru ele câștigarea dreptului de a vota și obținerea identității de cetățean adevărat.
Acest atelier este în format online.

Ce vom face?
De ce avem nevoie să cunoaștem istoria femeilor și cum au apărut pulsiunile ideilor feministe de-a lungul secolelor?
Pentru că acest tip de istorie nu este discutat în curricula școlară în România și pentru că trăind absorbiți de prezent avem tendința să credem că modul nostru de viață a existat în forma pe care o cunoaștem dintotdeauna.
Din păcate, drepturi fundamentale umane pe care le putem accesa astăzi ca femei (dar nu peste tot în lume) și care stau la baza vieții noastre reprezintă realizări izbutite în ultimii 150 de ani. Cadrul legal care asigură câteva dintre aceste drepturi:
- dreptul la educație
- dreptul de a profesa în baza studiilor făcute
- dreptul de a încasa banii câștigați din propria muncă
- dreptul legal la custodia propriului copil
- dreptul la proprietate și moștenire
sunt o exprimare a activității unor femei care au luptat pentru a construi o lume cu mai multe oportunități pentru fiicele, nepoatele și strănepoatele lor.
Ne propunem astfel, să descoperim viața și activitatea acestor femei care au susținut cauza ridicării statutului femeii la egalitate cu cel bărbătesc pentru a sprijini ideea de parteneriat între sexe de pe poziții de paritate.
Astfel, o privire asupra mișcării sufragetelor ne poate da perspectiva de care avem nevoie pentru a înțelege panorama istorică și socială prin care viața noastră actuală de femei se află în strânsă legătură cu acțiunile militante și curajoase ale unor femei din trecut.

Sufragetele își iau numele de la conceptul de sufragiu universal = dreptul de vot acordat tuturor cetățenilor.
La sfârșitul secolului XIX multe femei au început să se coalizeze pentru a lupta pentru dreptul lor la vot. Dorința de a avea o voce în deciziile care se luau în forurile politice reprezenta un factor vital pentru dezvoltarea drepturilor pentru femei în sfere precum accesul la educație, identitatea socială și drepturi de bază (dreptul la muncă sau dreptul la custodia propriilor copii). În spațiul cultural englezesc au existat două grupări de sufragete care au folosit tactici diferite pentru scopul lor comun. Cele două lidere ale acestor grupări: Millicent Garrett Fawcett și Emmeline Pankhurst au reușit să aducă împreună un număr mare de femei care să îndeplinească rolul de activiste pentru drepturile femeilor.
Emmeline Pankhurst (1858-1928) – numită de revista Time una dintre cele mai importante persoane care au influențat secolul XX – a fost o activistă britanică care a organizat mișcarea sufragetelor din Anglia și care prin eforturile sale a reușit să aibă o contribuție majoră în câștigarea dreptului la vot pentru femei.
Ce obținem din participarea la acest curs?
Prin participarea la acest curs veți putea să vă familiarizați cu niște idei și concepte de bază care compun o discuție extrem de actuală despre ce înseamnă genul și cum putem să explorăm valențele complexe ale cuvântului feminism.
O să puteți astfel să vă formați un ABC despre contextul istoric, cultural și social în care s-a format mișcarea sufragetelor și cum această comunitate de femei a contribuit la construirea modernă a democrației pe care o cunoaștem astăzi.
Cui i se adresează?
Femeilor care vor să-și clarifice ce înseamnă feminismul și de unde a pornit.
Celor care vor să facă parte dintr-o comunitate de femei unde dialogul liber și problematizările se produc într-un mediu safe și empatic.
Celor interesate de istorie, cultură și extinderea orizontului culturii generale.
Celor curioase de a descoperi ce moștenire culturală purtam prin propriul gen.
Pentru cele care sunt curioase să afle mai multe despre istoria femeilor.
Femeilor care vor să se cunoască mai bine și să-și construiască un set de repere culturale și logice în ceea ce privește identitatea personală.
Celor care vor să-și clarifice întrebările fundamentale ale feminismului și la ce ne pot ajuta în viața personală.
Educator Curs: Mădălina Timofte

După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.
Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.
Cum te poți înscrie?
Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com
Informații legate de participare și plată
Costul pentru participarea la Atelierul de ABC-ul feminismului – Mișcarea Sufragetelor este de 50 lei.
Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).
Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro
Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.