Curs de Scriitură Personală – din 17 septembrie

Te invit să participi la Cursul de scriitură personală începând cu data de 17 septembrie, o dată pe săptămână, în fiecare marți de la ora 19:00pm până la ora 21:00pm. Cursul va avea 6 întâlniri și se va finaliza pe data de 22 octombrie. Acest curs online îți aduce posibilitatea de a explora zona narațiunii personale prin intermediul scrierii creative într-un format interdisciplinar bine organizat.

Acest curs este în format online.

Despre CURS

„Nu există o agonie mai mare decât să porți o poveste nespusă în tine.”

MAYA ANGELOU

Cursul de scriitură personală a fost conceput interdisciplinar pentru a aduce împreună scrierea creativăteoria literarămetodele de lucru din teatru și elementele narative din coaching. Astfel, participând la acest atelier veți putea accesa un spațiu original de creativitate în care vom explora împreună substanța propriei povești de viață.

Scriitura personală pe care o mai putem numi scriere autobiografică sau Life Writing este un mediu perfect pentru a ne contura povestea, pentru a ne organiza ideile pe care le avem despre lume, pentru a comunica cu claritate despre esența identității noastre și pentru a revizui toate fragmentele care ne compun persoana.

În cele 6 întâlniri care vor avea loc în fiecare marți – începând cu data de 17 septembrie până la data de 22 octombrievom parcurge temele principale care ne ajută să ne însușim instrumentele necesare pentru scriitura personală. Astfel, fiecare curs va oferi atât un suport teoretic, cât și exerciții practicescopul cursului fiind ca la final să putem avea fiecare o lucrare scrisă de minim 5 pagini care să constituie o hartă narativă personală care să ne reseteze perspectiva, motivația și energia pentru ce dorim să facem în următoarea perioadă a vieții noastre.

Întâlnirile au fost construite într-o manieră specifică care vă va oferi exerciții practice de scris care se vor face în timpul atelierului, un suport teoretic adaptat tematicii și un spațiu de discuție și feedback activ.

Ce obținem din participarea la acest curs?

Beneficiile acestui Curs urmăresc trei puncte importante: extinderea ușurinței de a scrieamplificarea creativității și dezvoltarea personală.

Participând la acest curs veți obține:

  • un mod inedit de a practica dezvoltarea personală
  • o mai bună înțelegere a mecanismelor narative care vă pot ajuta în orice arie a vieții pentru a fi un mai bun povestitor și comunicator.
  • repere care să vă ajute să vă structurați gândurile și ideile despre sine
  • o stimulare a creativității – accesând memoria, ne accesăm și creativitatea (nu întâmplător acești doi centri funcționează în aceiași parte a creierului).
  • o claritate asupra momentului prezent și găsirea valorilor pozitive din experiențele trăite
  • disciplina de a scrie, de a face note de jurnal și de a vă forma un spațiu de introspecție prin scris.

Mai mult, în Cursul de scriitură personală veți descoperi un grup care comunică empatic și unde explorarea personală are loc în condiții de siguranță.

Cursul a fost gândit pentru un număr redus de participante – 2 cursante – pentru a putea lucra în profunzime tematicile.

Cui i se adresează?

Cursul se adresează participantelor interesate de scris, literatură, dezvoltare personală și scriere creativă.

Pentru cele care vor să capete o viziune mai clară asupra experiențelor de viață trăite.

Pentru cele care vor să fie prezente în propria viață.

Dacă ți-ai dorit mereu să scrii și nu ai avut o comunitate apropriată în care să găsești feedback pozitiv și o comunicare productivă, acest curs este pentru tine.

Dacă ai nevoie de stimularea imaginației și de exerciții ludice prin care să evadezi de tot ce se întâmplă, acest atelier îți va oferi un spațiu de relaxare și self-care.

Ce vom face?

„Scrisul este un mod de a gândi – nu doar să simți, ci să te gândești la lucruri disparate, nerezolvate, misterioase, problematice sau pur și simplu dulci.”

TONI MORRISON

În cele 6 întâlniri vom parcurge instrumente narativetehnici practice și exerciții de scriere, astfel încât la sfârșitul cursului să putem avea un text de minim 5 pagini care să reprezinte o mini autobiografieo scriitură personală care să puncteze și să descrie acele experiențe, trăiri și idei care ne interesează pentru a ne putea clarifica sensul și direcția pe care o dorim în viața noastră acum.

La fiecare întâlnire vom urmări o tematică anume:

  1. Accesarea memoriei – baze, metode și „bune practici”.
  2. Tipuri de scriere autobiografică și găsirea modelului care ni se potrivește.
  3. Cum scriem despre spațiu- „scenografia memoriei”.
  4. Cum scriem despre propriul nostru corp – „corpul conține amintiri”.
  5. Mecanismele descriptive – cum explorăm simțurile pentru a realiza descrieri complexe.
  6. Metoda „ochiului narativ” – cum realizăm „montajul” propriei povești.
  7. Trasarea vectorului de înțeles – „firul roșu” al povestirii/conceptul folosit.
  8. Autoportret prin scriitură personală – conturarea textului final.

Fiecare curs va adăuga încă o piesă necesară la puzzle-ul textului nostru autobiografic. Scopul cursului este de a vă oferi toate instrumentele și tehnicile necesare pentru a avea la final un text autobiografic de minim 5 pagini. Acest text pe care îl vom „crește” împreună va reprezenta fundamentul unei actualizări de sine și a unei redescoperiri a propriei identitățiAceastă explorare autobiografică va putea astfel să vă ajute să faceți niște pași siguri înspre găsirea propriei voci, realizarea unui declic și accesarea unei schimbări de perspectivă.

Feedback personalizat

După fiecare întâlnire/atelier, veți primi un mail cu un feedback la textele scrise – pentru a trasa și în scris toate ideile discutate în timpul cursului și pentru a crea un dialog constructiv despre direcția creativă pe care o veți aborda.

Ce este scriitura personală?

„Scriem pentru a gusta viața de două ori.”

ANAÏS NIN

Scriitura personală este modalitatea specifică de exprimare a unui conținut literar-artistic care folosește ca principală sursă istoria personală.

Scriitura personală are rădăcini în formula anglo-saxonă de „personal narrative” care se referă la o narațiune în care experiența personală a autorului sau a autoarei este spusă de regulă la persoana întâi iar conținutul urmează o formulare liberă, care poate să nu respecte criterii stilistice literare tipice.

Modul în care ne raportăm la propria istorie personală prin intermediul narațiunii poate să ne dezvolte cunoașterea de sine, să ne alimenteze creativitatea și să ne ofere un punct de start pentru compunerea literară.

În acest mod, ne vom familiariza cu instrumentele de scriitură personală care numără: jurnalul, autobiografia, memorialistica și narațiunea.

Educator Curs: Mădălina Timofte

După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.

Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat ca educator care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.

Sunt fondatoarea proiectului Jupânesele – o platformă-comunitate care se concentrează pe recuperarea istoriilor pierdute ale femeilor care au contribuit la cultura și lumea în care trăim. Prin cercetarea dedicată istoriei femeilor și concentrarea pe zona autobiografică, mă dedic de 4 ani la crearea unor cursuri de scriere care să pună în lumină puterea pe care o are scriitura personală în modul în care ne cunoaștem, regăsim și spunem povestea.

Cum te poți înscrie?

Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com

Informații legate de participare și plată

Costul pentru participarea la Cursul de scriitură personală este de 500 lei.

Plata se face după ce primești un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, vei primi o factură pe adresa de e-mail și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).

Poți urmări cele mai noi informații despre evenimentele Jupâneselor pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro

Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.