Curs de scriitură dramatică – Make your own One Woman Show

Vă invităm să participați la Cursul de scriitură dramatică – Make your own One Woman Show – începând cu data de 5 iunie, de două ori pe săptămână, în fiecare luni și miercuri, de la ora 9:00am până la ora 10:30am (dimineața). Cursul va avea 6 întâlniri și se va finaliza pe data de 21 iunie. Acest curs online vă oferă posibilitatea de a vă spune propria poveste de viață prin formula dramatică a monodramei astfel încât să puteți concepe un monolog teatral numai și numai al vostru.

Acest curs este în format online.

Nu este nevoie să aveți nici o experiență anterioară de scris, performing, dramaturgie, etc. Veți vedea cât de natural și organic se poate instala ipostaza de povestitoare activă.

Despre CURS

Cursul de scriitură dramatică- Make your own One Woman Show a fost creat din nevoia cursantelor noastre de la Cursul de scriitură personală de a explora o structură narativă teatrală și activă de adresare directă prin care să-și spună propria poveste.

La intersecția dintre scriitură personală, teorie dramaturgică și metode ludice de lucru din teatru, acest curs vă oferă o oportunitate unică de a vă găsi propria voce narativă într-un format de actualitate și care poate fi extrem de relevant pentru propria dezvoltare personală și actualizare de sine.

Astfel, participând la acest curs veți putea să găsiți un spațiu de exprimare creativă inedit și rar folosit în panorama cursurilor online, în care să vă construiți propriul text de scenă despre voi. Vom încerca împreună să creăm un laborator de creație literară în care să putem găsi latura performativă din fiecare dintre noi.

Textele realizate la acest curs nu vor fi jucate pe scenă și nu este nevoie să le faceți publice în nici un fel – respectăm în primul rând ideea de spațiu de siguranță în care cursantele să se poată exprima și lucra la temele date în timpul și modalitatea lor cea mai comfortabilă. În funcție de dorințele fiecărei cursante, vom putea să facem o variantă video a textului final sau chiar o lectură publică sau o lectură doar în prezența cercului restrâns de la curs.

În cele 6 întâlniri care vor avea loc începând cu data de 5 iunie, în fiecare luni și miercuri, vom parcurge baze teoretice de dramaturgie, exerciții practice de scriere, ne vom uita la exemple de scriitură dramaturgică de la scriitoare, actrițe și dramaturge și vom construi împreună o monodramă de aproximativ 3 pagini în care să ne regăsim ca personaj principal.

Monodrama este o piesă de teatru cu un singur personaj. Un exemplu celebru din dramaturgia românească este textul scris de către Alina Nelega – „Amalia respiră adânc”.

Ideea de monodramă a existat în diferite forme încă de la începutul istoriei -poveștile comunității sau ale tribului puteau fi comunicate printr-o narativă personală sub formă orală – astfel formându-se poveștile, miturile și legendele.

Un One Woman Show este un spectacol de teatru, comedie sau entertainment în care joacă o singură femeie.

Textele autobiografice performative au un loc special în istoria femeilor – fiind platforme de exprimare a experiențelor și o formă de a istorisi particularitățile experienței feminine.

„Located within and arising out of the second-wave feminism movement, autobiographical performance was regarded by women as a means to reveak otherwise invisible lives, to resist marginalisation and objectification and to become, instead, speaking subjects with self-agency.”

Video blogging-ul și practic o mare parte a conținutului de pe Youtube utilizează structuri de monodramă, de adresare directă cu publicul propunând un format de povestire care utilizează baze dramaturgice de structură și oralitate.

Dacă stăm bine să ne gândim și spațiul de social media folosește prin instrumentele sale video tipuri de exprimare care țin de scriitura performativă: comunicarea cu urmăritorii prin live-uri, reels, etc.

Întâlnirile au fost construite într-o manieră specifică care vă va oferi exerciții practice de scris care se vor face în timpul atelierului, un suport teoretic adaptat tematicii și un spațiu de discuție și feedback activ.

Cui i se adresează?

Cursul se adresează participantelor interesate de scris, teatru, dezvoltare personală și scriere creativă.

Pentru cele care vor să-și spună povestea într-o formulă narativă inedită și care poate genera o actualizare interioară care să aducă o cunoaștere de sine mai bună și o reevaluare a propriei valori.

Pentru cele care vor un loc în care să-și înțeleagă propriul parcurs al vieții prin intermediul unor exerciții de scris practice și ludice.

Dacă îți dorești să înveți abilități noi în ce privește storytellingul și să-ți îmbunătățești modul de a te exprima în public.

Pentru cele care vor să-și adauge skillurile de povestitoare și creare de texte chiar în modul în care interacționează pe social media

Dacă ai nevoie de un spațiu în care să-ți antrenezi creativitatea prin exerciții safe de introspecție.

Dacă ți-ai spus vreodată că ce trăiești ar trebui scris sau filmat cumva, atunci acest curs este pentru tine 🙂

Ce vom face?

În cele 6 întâlniri vom parcurge vom parcurge baze teoretice de dramaturgie, exerciții practice de scriere, ne vom uita la exemple de scriitură dramaturgică de la scriitoare, actrițe și dramaturge și vom construi împreună o monodramă de aproximativ 3 pagini în care să ne regăsim ca personaj principal.

La fiecare atelier vom urmări o tematică anume:

  1. Bazele monodramei autobiografice – de la experiență personală la structură dramatică
  2. Dramaturgie personală – viața trăită și reprezentarea ei
  3. Dinamica, ritmul, motivația și instrumentele de adresare: solilocviul și aparteul
  4. Monologul interior, Monologul activ și Monologul narativ
  5. Valențele organice ale povestirii rostite – captarea atenției publicului
  6. Trasarea conceptului/firelor narative ale monodramei și lectura textelor

Ne vom folosi atât de exerciții practice de scris, cât și de exerciții tematice în care vom explora și alte medii de exprimare precum variantele video sau audio.

Pe parcursul întâlnirilor vom construi textul de monodramă de aproximativ 3 pagini.

Feedback personalizat

După fiecare întâlnire/atelier, veți primi un mail cu un feedback la textele scrise – pentru a trasa și în scris toate ideile discutate în timpul cursului și pentru a crea un dialog constructiv despre direcția creativă pe care o veți aborda.

Ce exemple avem de scriitura dramatică pentru un One Woman Play/One Woman Play?

Ne vom uita și la modele celebre de monodramă/one woman play/one woman show pentru a vedea multitudinea posibilităților de exprimare, structură și voce narativă. Ne vom concentra pe textele scrise de scriitoare, dramaturge sau actrițe precum:

The Year of Magical Thinking  de Joan Didion (2007)

Fleabag de Phoebe Waller-Bridge (2013)

The Vagina Monologues de Eve Ensler (1996)

A Room of One’s Own de Virginia Woolf (1929)

Prima Facie de Suzie Miller (2019)

Educator curs: Mădălina Timofte

După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.

Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.

Cursul de scriitură dramatică reprezintă sedimentarea cunoștințelor de practică teatrală și dramaturgie împreună cu zona de studiu a autobiografiei în performance în ceea ce privește creațiile realizate de femei. Acest curs a fost atent gândit pentru a oferi o intersecție a capacităților mele ca educator și creatoare pentru a vă putea ghida pașii în această provocare ludică.

Cum te poți înscrie?

Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com

Informații legate de participare și plată

Costul pentru participarea la Cursul de scriitură dramatică – Make your Own One Woman Show este de 400 lei.

Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).

Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro

Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.