Vă invităm să participați începând cu data de 18 ianuarie, în fiecare miercuri, de la ora 9:00am la 10:30am la Cursul de Gândirea creativă unde vom explora metode practice și concrete pentru activarea gândirii creative prin tehnici din teatru, educație non-formală și design thinking. Cursul va avea 6 întâlniri și se va finaliza pe data de 22 februarie. Acest curs online vă poate ajuta să vă activați un tip de gândire creativă pe care o vom antrena prin exerciții ludice și prin învățarea unor metode inedite de a face conexiuni interdisciplinare. Astfel, veți putea să accesați tehnici și direcții de lucru din sfera artistică prin care să aduceți idei inovative în sfera profesională și personală. În același timp, prin exercițiile de imaginație pe care le vom face veți putea obține un plus de vitalitate mentală și de dezvoltare personală.
„Gândirea creativă inspiră idei. Ideile inspiră schimbare.”
BARBARA JANUSZKIEWICZ, ARTISTĂ
Ce este Gândirea creativă?
Gândirea creativă stă la baza abilității de a găsi moduri noi de a vedea și de a ne raporta la o situație sau o problematică la care trebuie să găsim soluții inovatoare.
Este o zonă care a devenit de mult timp o calitate cerută în aproape toate domeniile de activitate, fie artistice, cât și tehnice.
La fel ca orice mușchi, creativitatea e un element care poate funcționa doar dacă este antrenată corespunzător prin exerciții practice care pot oferi idei originale.
„Creativitatea este o energie. Este o energie prețioasă și este ceva ce trebuie protejat. Mulți oameni iau fără recunoștință faptul că sunt creativi, dar eu știu din experiență, simțind asta în mine, că este o magie, că este o energie și că nu poate fi tratată decât cu recunoștință.”
AVA DUVERNAY, REGIZOARE DE FILM
Esența creativității este identificarea și recunoașterea alternativelor la ideile deja cunoscute. Prin deschiderea către stabilirea unor conexiuni între lucruri care par la prima vedere distante, putem găsi soluționări mult mai eficiente și chiar mai ușor de realizat.
Cu toate acestea, gândirea creativă reprezintă găsirea unui echilibru între o parte mai controlată a conceptualizării pe care o facem (partea care organizează conștient elemente similare și cunoscute deja) și partea de spontaneitate care potențează lipsa de limite a capacității ludice de a imagina fără opreliști.
Între tradiție și noutate, între rigoare și libertate, între planificare și spontaneitate, gândirea creativă ne centrează deschiderea noastră umană și adaptabilitatea la schimbare.
Cui i se adresează?
Dacă simți că ai nevoie de un antrenament al creativității sau vrei doar să evadezi din realitatea înconjurătoare prin intermediul unor jocuri ingenioase care să-ți pună imaginația la lucru, acest atelier practic este pentru tine.
Pentru cele dintre voi care au nevoie de instrumente active pentru dinamizarea propriei creativități la locul de muncă sau în activitățile de zi cu zi.
Ce obținem din participarea la acest eveniment?
Veți obține un nou set de skilluri creative și abilități practice.
Veți avea parte de relaxare și amuzament alături de o comunitate în care veți găsi o atmosferă caldă și deschisă.
În același timp veți asimila niște repere noi despre cum se poate activa gândirea creativă și care pot fi unele scurtături pe care le putem folosi pentru a ne amplifica puterea propriei imaginații.
Nu în ultimul rând, Gândirea creativă este un curs unic pentru că are o dimensiune interdisciplinară între artele performative, educația non-formală pentru adulți și zona de design thinking.
Ce vom face?
La acest curs practic vom crea un spațiu de lucru joacă în care veți fi provocate să imaginați lumi posibile și imposibile. Mai exact vom încerca ca prin mai multe exerciții de creativitate să ne activăm toți centrii imaginației și a esenței noastre ludice.
Exemple de exerciții practice de creativitate:
- cum ar arăta un muzeu despre propria persoană?
- cum am putea recontextualiza arta artizanală românească într-o campanie publicitară?
- în ce loc s-au adunat toate invențiile uitate ale omenirii și cum arată acel spațiu?
- cum ați proiecta planul arhitectural al librăriei ideale?
- cum ne poate ajuta structura stilistică a unei poezii să fim creative?
- dacă ați fi editorul unei reviste de femei, ce editoriale noi ați include?
Desigur, păstrăm discreția asupra exercițiilor practice pe care le veți primi pentru a vă provoca să gândiți pe moment, chiar în timpul cursului, dar, în esență, exemplele de mai sus vă pot genera o idee despre cum ar putea suna activitățile pe care vi le propunem.
În același timp, veți primi și un suport de informații despre tehnici și instrumente pe care le puteți utiliza în amplificarea gândirii creative – cu multe exemple din domeniul artelor vizuale, design sau teatru.
Feedback personalizat
După fiecare întâlnire, veți primi un mail personalizat cu resurse și exerciții practice pentru stimularea creativității în funcție de preocupările, pasiunile și interesele fiecăreia.
Educator curs: Mădălina Timofte

După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.
Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.
Cum te poți înscrie?
Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com
Informații legate de participare și plată
Costul pentru participarea la Cursul de gândire creativă este de 400 lei. Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).
Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro
Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.
