Ce este feminitatea? Există oare o singură definiție? În ce moduri ne raportăm la propria feminitate?
În ultimii ani au apărut foarte multe ateliere sau prezentări care propun (sau impun) definiții fixe asupra conceptului de feminitate. Aici la Jupânesele considerăm că dacă contextul istoric și analiza culturală nu există, feminitatea poate deveni o noțiune trunchiată și limitată care nu oglindește nici realitatea devenirii umane și nici realitatea trăită de noi astăzi.
Pentru că vrem să putem descoperi împreună câteva perspective interesante asupra conceptului de feminitate care să depășească ideea că există o singură variantă de feminitate sau o singură modalitate de a privi feminitatea, vă invităm să participați la Webinarul gratuit „Scurt istoric al feminității” care va avea loc Joi, 18 mai de la ora 19:00.
Haideți să explorăm feminitatea ca un concept complex și viu care are multiple fațete și înțelesuri. Participând la acest webinar veți putea să vă familiarizați cu câteva dintre firele narative istorice în care feminitatea a avut întruchipări diferite.
Astfel veți putea să luați contactul cu niște idei noi despre identitatea feminină la care să meditați și să găsiți mai multă afecțiune și înțelegere față de propriile voastre interpretări ale feminității.
Ce vom face?
Ne propunem să vă oferim timp de 2 ore o prezentare interdisciplinară care va îmbina atât resurse din cultura vizuală, cât și repere din istoria ideilor și mentalităților, într-un format accesibil și relaxant.
Gândim de obicei feminitatea prin comparație sau opoziție cu masculinitatea, dar perspectiva istorică ne arată că acest tip de poziționare nu este de cele mai multe ori instrumentul optim de înțelegere.
Avem nevoie să privim devenirea istorică a femeilor ca o panoramă complexăcare nu a avut un parcurs evolutiv simplu, ci a avut mereu particularități specifice fiecărei epoci și zone culturale.
De la preconcepțiile despre istoria timpurie de tipul: „bărbatul vâna, femeia stătea cu copiii la adăpost” – scenariu care a fost regândit de către paleontologi și antropologi pe baza unor descoperiri arheologice de unde știm astăzi că și femeile vânau iar creșterea copiilor era un act făcut de comunitate – la prejudecățile despre „feminitatea absolută” asociată cu maternitatea – perspectivă sedimentată odată cu epoca victoriană – și până la deconstruirea idealurilor de frumusețe feminină de-a lungul perioadei moderne.
Prin aceste webinar ne dorim să punem în discuție teme care nu sunt discutate atât de des în zona de social media.
Detalii despre înscriere & participare.
Pentru a participa este nevoie să trimiteți un mail de înscriere pe adresa madalinaiuliatimofte@gmail.com
Veți primi datele de conectare în ziua evenimentului cu 1 oră înainte de începerea webinar-ului.
Participarea este gratuită.
Pentru că aceste webinar are o structură de prezentare informală puteți să intrați pe Zoom cu video-ul oprit – sau să îl ascultați ca un podast cât timp faceți și alte activități. În același timp, vă invităm cu cea mai mare căldură să participați și prin interacțiune – întrebări, păreri – prin viu grai sau prin mesaje pe chat – în orice formă vă este comod – la sfârșitul prezentării unde vom avea un spațiu pentru Q&A.
După participarea la webinar veți primi un mail cu un pdf care va conține suportul vizual al prezentării – pentru a avea toate informațiile discutate la îndemână și pentru mai târziu.
Vrem să vă oferim un cadru în care să puteți include această întâlnire cu ușurință în programul încărcat pe care îl aveți și să participați în ce formă vă este la îndemână.