Luni, 23 ianuarie de la ora 19:00, vă invităm să participați la atelierul de Journaling – Jurnalul Jupâneselor. Timp de 2 ore vom explora tipuri diferite de a realiza un jurnal potrivit pentru nevoile și dorințele de dezvoltare personală a fiecărei participante. Astfel, veți primi o prezentare interactivă a mai multor tehnici de journaling care să vă poată ajuta în orice domeniu vă propuneți să creșteți și să vă organizați.
Acest atelier este în format online.
Ce este jurnalul?
„Scrierea unui jurnal stimulează angajamentul și reflecția. Te ajută să-ți aprofundezi înțelegerea eului și să-ți înțelegi viața mai mult decât ai putea crede. Îți poate asigura o perspectivă suplimentară asupra ta și a lumii, asigurându-ți o mai mare conștientizare a ceea ce se petrece cu tine și în jurul tău în lumea de zi cu zi. Scrierea unui jurnal te poate ajuta să scrii mai bine și să-ți îmbunătățești capacitatea de observare, de consemnare și de interpretare. De asemenea, te poate să-ți stabilești scopuri și să-ți gestionezi timpul și prioritățile.”
NINA MUNTEANU, „SCRIITORUL DE JURNAL. DESCOPERIREA VOCII INTERIOARE”, EDITURA PARALELA 45, 2012
Jurnalul poate fi un spațiu extraordinar pentru reflectarea asupra propriei vieți, ordonarea gândurilor, setarea unor obiective sau documentarea unor pasiuni. De la formula „caietului de confidențe intime” până la jurnalul vizual –familiarizarea cu mai multe modele de jurnal ne poate deschide orizonturi noi de autocunoaștere.
Cui i se adresează?
Jurnalul Jupâneselor se adreseză celor care vor să încerce să-și ordoneze gândurile, să fie mai conștiente de experiențele frumoase din viața lor și care vor să-și amplifice starea de bine. De asemenea, acest atelier online este dedicat celor care vor să afle metode și tehnici de scriere care pot aduce un echilibru personal.
Pentru cele dintre voi care sunteți preocupate de zone creative pentru creșterea personală și pentru conștientizarea proceselor interioare prin care treceți zilnic, jurnalul poate fi un real ajutor.
În plus, persoanele interesate de găsirea unui format în care să-și poată nota pasiunile (jurnal de călătorii), planurile profesionale (Focused Journaling) sau chiar proiectele de storytelling pentru social media sau blogging, vor găsi surse inedite prin participarea la acest atelier.
Dacă vă doriți să țineți un jurnal dar v-ați simțit compleșite de ce ar presupune acest lucru sau de stabilirea unei rutine zilnice – acest atelier este pentru voi. Vom vedea împreună cum putem să stabilim un ritm de scriere care ni se potrivește și cum jurnalul poate însemna mult mai multe decât trasarea activităților zilnice de genul „Azi am făcut…”.
Ce obținem din participarea la acest eveniment?
În cadrul atelierului veți descoperi tipurile diferite de jurnal care se pot realiza în funcție de necesitățile voastre. Astfel, prin identificarea tipului de jurnal care ți se potrivește cel mai bine vei putea stabili un dialog interior orientat pe creștere și autodescoperire.
Metodele de lucru interactive pe care le vom încerca împreună îți vor aduce un instrument de mare ajutor în stabilirea unor direcții de gândire și de acțiune.
De asemenea, veți putea să accesați un set de instrumente creative care să vă sporească concentrarea și găsirea clarității.
Veți primi un Ghid de Jurnal în care vor fi incluse toate structurile discutate și o serie de întrebări și writing prompts care să vă însoțească în realizarea jurnalului vostru personal.
În același timp, pentru cele pasionate de scris, jurnalul poate fi un spațiu de exercițiu literar în care ne antrenăm constant scriitura și ne dezvoltăm propriul stil.
„Există tot atâtea motive pentru a scrie un jurnal câți oameni sunt pe lume: pentru a exprima, a tămădui și a clarifica, pentru a crea, a învăța și a influența, pentru a consemna, a celebra, pentru a împărtăși ceva prietenilor și chiar lumii întregi… și tot ce mai poate să existe la mijloc. Jurnalul este un mijloc de a intra în legătură – cu tine și cu ceilalți – manifestând bunătate, compasiune și înțelegere profundă.”
NINA MUNTEANU, „SCRIITORUL DE JURNAL. DESCOPERIREA VOCII INTERIOARE”, EDITURA PARALELA 45, 2012
Ce vom face?
Această întâlnire online va avea trei componente: prezentarea tipurilor de jurnal, trasarea unor exemple din care ne putem inspira și o discuție interactivă prin care să putem clarifica împreună ce vă interesează să urmăriți și să obțineți prin journaling.
Astfel, vom putea să punem bazele unei structuri personalizate pentru fiecare participantă și vom identifica care sunt zonele de interes și metodele practice pentru a realiza acest lucru.
Vom parcurge:
- Jurnalul general/zilnic
- Jurnal vizual/fotografic
- Life Journal
- Jurnalul de memorii
- Jurnal de idei
- Jurnal de Mindfulness
- Jurnalul de vise
- Jurnalul de natură
- Memoriile sau jurnalul pentru generația viitoare
- Jurnalul ca proiect online – integrarea acestui mod de storytelling pentru social media sau blogging
- Jurnal de călătorie, Jurnal de creștere a copilului, Jurnal de descărcare a emoțiilor negative,
- „Paginile de dimineață” – metoda Julia Cameron
- întrebări și propoziții declanșatoare pe care le putem folosi
- documentarea stării de spirit
- reflectarea asupra amintirilor și a unor momente din viață particulare
- formatul scrisorii adresate cuiva
- folosirea mecanismului „și dacă”
- anatomia unei însemnări
Vom discuta și despre cum putem face pentru a integra exercițiul jurnalului în viața noastră cotidiană, cum ne alocăm acest timp pentru noi și cum ne stabilim ritmul optim de a scrie pentru ce avem nevoie să punem pe hârtie.
„Jurnalul reflectă lucruri pe care pot să le învăț despre lumea mea și despre mine însămi. El reprezintă un spațiu privat în viața mea, o singurătate frumoasă, momentele dinainte să mă culc, când mă opresc pur și simplu și notez ce e de știut despre ziua respectivă sau despre viața mea în momentul acela. Cred că jurnalul mi-a permis să mă simt mai profund și mai întărită ca persoană, având mai mult control și mai multă încredere în viață. Într-o notă mai puțin introvertită, cred că jurnalul contribuie la aptitudinea mea de a scrie în general și se află la baza interesului meu fașă de poezie și de scrierea creativă.”
JENNIFER MOON, „LEARNING JOURNALS: A HANDBOOK FOR ACADEMICS, STUDENTS AND PROFESSIONAL DEVELOPMENT”, EDITURA KOGAN PAGE, 1999
Jurnalul ca univers feminin
„Ceea ce este mai important este convingerea mea că obiceiul acesta de a scrie numai pentru sine este un bun exercițiu. Îți dezmorțește încheieturile. Nereușitele și poticnirile nu contează. În ritmul în care merg, trebuie să atac obiectul în modul cel mai direct și rapid, astfel încât să apuc cuvintele, să le aleg și să le atac fără un răgaz mai mare decât înmuierea peniței în cerneală. Socotesc că de un an încoace se poate constata o ușurință sporită în scrisul meu, pe care o atribui jumătății de oră tihnite de după ceai.”
VIRGINIA WOOLF, „JURNALUL UNEI SCRIITOARE”, EDITURA UNIVERS, 1980
Pentru că aici la Jupânesele suntem interesate de inspirația pe care o putem primi din universul literar feminin, vom discuta în cadrul atelierului despre jurnale celebre ale unor femei care au lăsat în scrierile lor un întreg univers de experiență și simțire.
Ne vom reaminti de jurnalele scrise de Virginia Woolf, Sylvia Plath, Anne Frank, Anaïs Nin, Frida Kahlo și Jeni Acterian.
Nu o vom uita nici pe Regina Victoria – una dintre cele mai prolifice și dedicate scriitoare de jurnal care de-a lungul vieții a scris peste 43 000 de file de caiet.
Trecând astfel în revistă aceste exemple celebre de jurnal, vom putea observa în ce fel jurnalul a reprezentat un spațiu al universului feminin.
Cum te poți înscrie?
Înscrierile se fac pe adresa de e-mail madalinaiuliatimofte@gmail.com
Informații legate de participare și plată
Costul pentru participarea la atelierul de journaling – Agenda Jupâneselor este de 50 lei.
Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).
Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro
Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.