Vă invităm să participați la Cursul de Dezvoltare Personală a Jupâneselor începând cu data de 14 noiembrie, în fiecare Luni de la ora 19:00 până la ora 21:00. Cursul va avea 6 întâlniri și se va finaliza pe data de 19 decembrie. Acest curs online vă va oferi instrumentele necesare pentru a vă construi o „hartă a valorilor personale” prin cunoașterea reperelor principale despre istoria femeilor, re-evaluarea ideii de „feminitate” și activități de coaching special create pentru femei.
Despre Curs
Cursul este construit de la premisa „cunoașteți istoria pentru a te cunoaște pe tine însuți- în cazul nostru, însăți”. Astfel, prin intermediul istoriei femeilor și a reconsiderării rădăcinilor culturale pe care le moștenim ca gen, dorim să vă oferim un spațiu de învățare, comunicare și creștere care a fost gândit special pentru femeile din România.
Originalitatea acestui curs stă în faptul că am reușit să facem o sinteză între tematicile interesante din istoria femeilor, studiile culturale și coachingul „from women for women”.
Istoria Femeilor este o disciplină istoriografică care se ocupă cu documentarea și analizarea evoluției statului și rolului femeilor în societate. Mai exact, nu este vorba de a rescrie istoria, ci de a cerceta și scoate la lumină aspecte din viața și creația femeilor din toate timpurile care nu au fost notate în „istoriile mari”, unde prioritate au avut detaliile despre războaie, tratate sau evenimente politice majore.
Coachingul „from women for women” este o ramură a coachingului care pornește de la ideea că pentru a încuraja dezvoltarea personală pentru femei este necesar să luăm în calcul particularitățile și specificitățile vieții femeilor (viața personală, bioritmul rolului de caretakerși în același timp presiunea performanței la locul de muncă). Astfel, metodele „tradiționale” de coaching s-ar putea să nu rezoneze cu femeile care nu au cum să crească sau să se dezvolte sub mentoratul sau îndrumarea unui coach care nu ia în calcul sau nu înțelege complexitățile vieților lor.
Scopul acestui curs este de a parcurge niște tematici precum: reprezentarea identității „feminine” în istoria artei, coordonatele istorice și culturale ale evoluției drepturilor femeilor, investigarea unor personalități artistice uitate, chestionarea bazelor și fundamentelor feminismului și trasarea rădăcinilor identității de „femeie” pe parcursul secolelor.
Ce obținem din participarea la acest curs?
Prin participarea la acest curs veți putea să vă familiarizați cu niște idei și concepte de bază care compun o discuție extrem de actuală despre ce înseamnă genul și cum putem să explorăm valențele complexe ale cuvântului „feminitate”.
Pentru că este esențial să avem modele după care să ne ghidăm acțiunile și traiectoria în viață, vom putea împreună să redescoperim comunitatea fascinantă de creatoare, scriitoare, personalități politice, militante și inițiatoare din viața cărora ne putem inspira pentru a găsi acele modele de care avem nevoie.
La finalul cursului vom putea realiza împreună o hartă a valorilor personale care este susținută de intersecția propriilor noastre căutări cu cele ale unor personalități feminine care și-au lăsat amprenta asupra istoriei ideilor și a mentalităților.
Cui i se adresează?
Femeilor care vor să-și sporească încrederea în sine, care au nevoie să intre în contact cu o comunitate de participante alături de care se pot simți în siguranță și pot împărtăși idei și problematici.
Celor care vor să-și mărească doza de iubire de sine.
Celor curioase de a descoperi ce moștenire culturală purtam prin propriul gen.
Pentru cele care au nevoie să depășească stresul și încărcătura emoțională negativă.
Femeilor care vor să se cunoască mai bine și să-și construiască un set de repere culturale și logice în ceea ce privește identitatea personală.
Celor interesate de istoria artei, istoria femeilor, stiluri alternative de coaching și literatură.
Celor care vor să-și clarifice întrebările fundamentale ale feminismului și la ce ne pot ajuta în viața personală.
Ce vom face?
În cele 6 întâlniri vom parcurge următoarele tematici:
- Modele de „feminitate” – repere istorice și culturale. Care este modelul care ne inspiră și ne motivează?
- Corpul femeii – reprezentări și mituri în istoria artei. Cum ne raportăm la aceste coordonate?
- Istoria Femeilor și recuperarea memoriei unor personalități istorice. Cu ce repere feminine de succes am crescut? Cum ne-au format aceste biografii?
- Înțelegerea întrebărilor fundamentale pe care mișcarea sufragetelor și feminismul le-au făcut publice. Cum ne raportăm la propriile drepturi și libertăți?
- Studiu de caz: artiste care au problematizat identitatea feminină.
- „Harta valorilor” – realizarea unor trasee de valori personale care se intersectează cu cele ale unor personalități explorate.
Știați că, statistic vorbind, corpul femeii a fost cea mai utilizată imagine din toată istoria artei? Ca model, subiect, obiect și temă, corpul femeii a fost reprezentat în varii ipostaze cu implicații diverse de-a lungul epocilor. Trecând prin momentele cheie ale istoriei artei vom descoperi ce impact a avut modul în care femeia a fost privită și reprezentată în trecut și cum toate aceste tematici influențează modul în care o femeie și corpul ei sunt privite astăzi.
Bazele feminismului – care sunt de fapt întrebările de bază care s-au sudat de-a lungul secolelor pentru a se sedimenta în mișcarea sufragetelor și în mișcarea feministă modernă?
De ce avem nevoie să cunoaștem istoria femeilor și cum au apărut pulsiunile ideilor feministe de-a lungul secolelor?Pentru că acest tip de istorie nu este discutat în curricula școlară în România și pentru că trăind absorbiți de prezent avem tendința să credem că modul nostru de viață a existat în forma pe care o cunoaștem dintotdeauna. Din păcate, drepturi fundamentale umane pe care le putem accesa astăzi ca femei (dar nu peste tot în lume) și care stau la baza vieții noastre reprezintă realizări izbutite în ultimii 150 de ani. Cadrul legal care asigură câteva dintre aceste drepturi: dreptul la educație, dreptul de a profesa în baza studiilor făcute, dreptul de a încasa banii câștigați din propria muncă, dreptul legal la custodia propriului copil, dreptul la proprietate și moștenire – a fost o exprimare a activității unor femei care au luptat pentru a construi o lume cu mai multe oportunități pentru fiicele, nepoatele și strănepoatele lor.
Educator Curs: Mădălina Timofte
După terminarea studiilor de istoria artei și regie de teatru am practicat un nomadism profesional care m-a purtat într-o călătorie de explorare în locuri diverse precum: designul de accesorii, blogging-ul, arta contemporană, dramaturgie, social media, studii feministe și antreprenoriatul cultural. Chiar dacă am migrat mereu în zone variate de activitate, un lucru a rămas constant pentru mine: pasiunea de a ajuta și ghida oamenii prin intermediul educației non-formale.
Acum, după mulți ani de strâns cunoștințe interdisciplinare, m-am specializat într-un tip de coaching care folosește expresiile artistice ca metode de lucru și de creștere personală. Experiența mea aparte în mediul cultural mi-a dat o bază solidă de cunoștințe și metode pe care le aplic în programe de mentorat și cursuri online.
Cum te poți înscrie?
Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: madalinaiuliatimofte@gmail.com
Informații legate de participare și plată
Costulpentru participarea la Cursul de dezvoltare personală a Jupâneselor este de 300 lei. Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).
Puteți urmări cele mai noi informații despre evenimentele noastre de pe pagina noastră de instagram https://www.instagram.com/jupanesele.ro/?hl=ro
Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.