Despre noi

Jupânesele este un proiect care își propune să recupereze figurile feminine marcante din istoria, literatura și arta românească și universală.

Trecute cu vederea sau pur și simplu uitate, aceste femei remarcabile au fost creatoare, scriitoare, artiste, personalități politice, jurnaliste, militante, grande dames, muziciene, inițiatoare.

Acestea sunt Jupânesele noastre – femei care au pășit când cu fermitate, când cu vulnerabilitate pe drumul vieții și care chiar dacă au ajuns sau nu la destinația propusă, nu au renunțat niciodată șa dorința, pasiunea și idea lor despre împlinire.

Prin includerea lor ca repere culturale, dorim să conturăm o panoramă întregită/ mai bogată asupra istoriei culturale.

Articolele și portretele pe care le veți găsi aici sunt construite prin cercetarea atentă a amprentei lăsate de poveștile lor de viață.

În explorarea acestor Jupânese, ne oprim și asupra explicării ideilor principale din istoria feminismului și a istoriei femeilor. Pentru că de multe ori discuția despre feminism în mediul românesc este cel mai adesea asociată unui temperament extrem, dorim să prezentăm istoria acestui curent de gândire cu scopul de a explica și de a oferi un suport educativ.

Proiectul nostru va face, sperăm noi, un pic de lumină asupra feminismului ca origine, desfășurare și valențele pe care le are astăzi.

Misiunea noastră este de a crea o comunitate prin intermediul acestei platformei informative care oferă, pe lângă articole captivante și educative, o paletă largă de cursuri și evenimente culturale.