Serialele au devenit un remediu aproape terapeutic pentru izolarea pe care am trăit-o în ultimul an. Fiecare dintre noi are o listă personală de seriale preferate la care ne întoarcem frecvent când avem nevoie de o doză de familiaritate și de a ne întâlni cu personajele îndrăgite. Dar când este momentul să adăugăm noi titluri pe lista de lectură vizuală intrăm de multe ori în impas. Dacă sunteți în căutare de sugestii bune, recomandări care au fost verificate, probate și testate, vă propunem o listă de 10 seriale create în mare parte de femei care au personaje feminine bine conturate și cuprinzătoare ca vârstă și stil de viață.
I May Destroy You
Un serial absolut unic prin modul în care este scris și regizat de către Michaela Coel, I May Destroy You ne arată explorarea abuzului sexual ca o realitate palpabilă, pe care o putem înțelege și vedea în toate complexitățile ei. Bazat pe experiența reală a regizoarei, seria de 12 episoade este o incursiune în modul în care Arabella, o scriitoare de 30 de ani, încearcă să pună cap la cap evenimentele serii în care a fost violată de un bărbat care i-a pus pe ascuns droguri în băutură. Unicitatea acestui serial prinde contur și în modul în care Michaela Coel își asumă toate rolurile în producția acestei serii: scenaristă, regizoare, personaj principal. Completul control asupra modului în care ne povestește ce i s-a întâmplat face ca serialul să aibă o consistență rar întâlnită prin onestitatea și realismul confesiunii.
Grace and Frankie
Deja un reper clasic în topul serialelor care fidelizează spectatorii la fiecare sezon nou apărut, Grace and Frankie este o serie care a reușit să ne arate viața unor femei mature care capătă concretețe și realitate prin faptul că ne arată că o femeie nu se evaporă ca identitate și preocupări după vârsta de 70 de ani și că prietenia între femei este nucleul dur al depășirii problemelor de zi cu zi. Jane Fonda și Lily Tomlin sunt două actrițe care au colaborează la proiecte de film de o viață aproape, iar relația lor de camaraderie este elementul care imprimă veridicitatea necesară acestui serial care ne face să râdem și să empatizăm cu situațiile cotidiene extraordinare cu care se confruntă.
The Golden Girls
Deși un serial vechi, The Golden Girls rămâne pe lista noastră pentru modul în care a reușit să arate viețile unor femei mature în toată complexitatea lor. Înainte de Grace and Frankie, The Golden Girls au introdus publicului ideea că femeile chiar și după ce devine bunici, poate avea preocupări legate de auto-perfecționare, viață socială bogată și relații amoroase pasionale. Actrițele extraordinare: Beatrice Arthur, Rue McClanahan, Estelle Getty și Betty White compun The Golden Girls care ne surprind în fiecare episod prin versatilitatea cu care livrează replici epocale chiar și în cele mai emoționante situații. Fiind o producție a anilor ’80, este nevoie să înțelegem că umorul folosit are anumite limitări, iar formatul de sitcom de atunci impunea ca fiecare episod să aibă aproximativ 20 de minute.
Killing Eve
Un ucigaș plătit capturează atenția serviciilor secrete engleze prin crimele realizate cu o mare ingeniozitate și care nu lasă nici o urmă despre autorul lor. Eve (Sandra Oh), criminalistă la MI5, face conexiunea între spusele unei martore și modul în care este orchestrat un asasinat și ajunge la concluzia că ucigașul este o femeie. Pentru că nu suntem obișnuiți să ne întâlnim în serialele polițiste cu două personaje feminine aflate în rolurile principale și la capătul opus al legii: Eve devine investigatoarea principală care o urmărește pe teribila și fascinanta ucigașă Villanelle (Jodie Comer).
Killing Eve are 3 sezoane scrise și regizate de către cineaste care aduc o nouă dimensiune unde detaliile psihologice și descrierea personajelor feminine capătă complexitate pendulând între realism, umor negru și potențarea unui joc actoricesc unanim apreciat de critica internațională.
Glow
În anii 1980, un grup de actrițe, modele, dansatoare și cascadoare găsesc soluția de a intra în showbiz prin wrestling. GLOW sau Gorgeous Ladies of Wrestling reprezintă un nou format de televiziune care mizează pe spectacolul de entertainement pe care niște femei frumoase, talentate și puternice îl pot livra unui public care nu este obișnuit să vadă femei luptându-se. Explorând evenimentele reale care au stat la baza întemeierii unui adevărat sindicat pentru femeile din wrestling, serialul Glow o urmărește pe Ruth Wilder (Alison Brie) și transformarea ei de la o actriță care se luptă pentru a se individualiza în fața camerelor de filmare, într-o luptătoare carismatică care știe cum să potențeze o coregrafie de wrestling. Scriitura narativă ne oferă în prim plan personaje feminine care demontează stereotipurile și care ne țin cu sufletul la gură în desfășurarea unei acțiuni pe care nu o putem anticipa cu ușurință.
Queen Sugar
Regizoarea Ava DuVernay, prima femeie de culoare care a câștigat un premiu Oscar pentru regia documentarului 13th, este producătoarea serialului. Ajuns deja la sezonul 5, Queen Sugar urmărește viața a două surori și un frate din familia Bordelon, o familie de negri din Louisiana care are un teren fertil pentru agricultura de trestie de zahăr. Linia narativă este bine închegată și echilibrată între problemele care apar în viața personală și provocările cu care vine administrarea unui business deținut istoric de albii proprietari de sclavi din Sud. Serialul aduce în discuție tensiunile rasiale din zona conservatoare a Statelor Unite și ce înseamnă să fii leader ca femeie atât în afacerile familiei, cât și în comunitatea în care trăiești.
Gentleman Jack
Serialul Gentleman Jack este inspirat din viața reală a Annei Lister, o industrialistă din prima jumătate a secolului al XIX-lea care a rămas în istorie pentru jurnalul ei extins în peste 5 milioane de cuvinte (organizate în 26 de volume). Denumită prima lesbiană modernă, Anne își construiește o viață ghidată după propriile opțiuni personale, fiind o personalitate feminină aproape unică a timpului ei prin independența financiară, prin modul în care își administrează moșia și investește în nou creata industrie a cărbunelui și a infrastructurii feroviare. Un personaj fascinant prin libertatea cu care navighează prin viață: face afaceri, călătorește și iubește pe cine vrea, Gentleman Jack (poreclă malițioasă atribuită prin modul ei ne-feminin de a se comporta) trasează un alt fel de destin pentru modelul supus de femeie cu care suntem obișnuiți în această epocă.
Derry Girls
În perioada turbulentă a anilor 1990 din Irlanda de Nord, orășelul Derry devine un reper pentru sectarismul catolic și afirmarea identității irlandeze. Erin, Orla, Claire, Michelle și James compun un grup eterogen de adolescente (+ 1 băiat) care se luptă cu confuzia de a avea 16 ani și de a trăi atât la școală, cât și acasă într-un climat restrictiv și rigid cu nevoia de exprimare a tinerelor. Cu o echipă scenaristică genială, fiecare episod are o idee valoroasă pe care o exprimă prin urmărirea ”năzbâtiilor” pe care le orchestrează The Derry Girls. Cu un soundtrack bine ales, serialul ne transportă într-o epocă nu așa de îndepărtată, dar complet de pe altă planetă după criteriile adolescenților de acum. Unul dintre cele mai amuzante seriale apărute în ultimii ani, Derry Girls ne lasă să ne identificăm în nesiguranțele, vulnerabilitățile și teribilismul acestor fete care strălucesc prin personalitățile lor șarmante.
Miss Fischer’s Murder Mysteries
Phryne Fischer (Essie Davis) investighează misterioasele crime care au loc în anii 1920 în Melbourne. Cu un glamour tipic pentru epoca elegantă a Jazzului, protagonista ne oferă o variantă savuroasă a genului polițist. Este un serial extrem de potrivit pentru ascuțirea argumentării logice și pentru plăcerea de a rezolva mistere. Făcând parte din producțiile pentru televiziune cu buget care permite producerea ținutelor, decorurilor și atmosferei generale care recrează o epocă în mod exact, Miss Fischer’s Murder Mysteries ne oferă plăcerea de a ne bucura de o evadare în timp.
Bridgerton
Nu putem încheia această listă fără a menționa serialul care a făcut senzație la începutul acestui an. Creat de magnifica producătoare Shonda Rhimes (care a realizat, printre altele, Grey’s Anatomy și Hoe To Get Away With Murder), Bridgerton întrece canon-ul de serial de epocă prin castingul multi-etnic și conturarea unor personaje feminine care par mult mai apropriate de noi chiar dacă trăiesc în societatea începutului de secol XIX.
Acțiunea care urmărește povestea de dragoste electrizantă dintre Simon Bassett (Regé-Jean Page) și Daphne Bridgerton (Phoebe Dynevor), ne propune o istorie alternativă unde diviziunile rasiale sunt depășite. Odată cu această perspectivă narativă adusă de Brigerton se deschid posibilități nelimitate pentru integrarea actorilor negrii în producțiile istorice și în modul în care putem să ne raportăm la un mod de a povesti care include diversitate. De menționat este și faptul că vocea naratoarei este cea a lui Julie Andrews, care transformă relatarea secvențială într-o reală plăcere auditivă.
Spoiler: coloana sonoră vă va rămâne lipită de memorie o bună bucată de timp. De aveți nevoie să o reascultați, o găsiți aici.