Vă invităm, Miercuri, 23 martie, de la ora 19 la prima întâlnire online a Cinematecii Jupâneselor. Filmul pe care îl vom analiza și discuta împreună este The Piano (1993) în regia celebrei Jane Campion.
Ce este Cinemateca Jupâneselor?
Vorbim de prea puține ori de regizoare de film, de modul în care femeile văd și percep realitatea prin intermediul cinematografiei și particularitățile prin care aleg să pună în prim plan problematicile vieții femeilor din toate timpurile.
În formatul acestui club de film, vom discuta despre filme regizate de femei care au adus noi moduri de a ne raporta la poveștile de viață ale personajelor feminine și care au pus în evidență noi interpretări și idei.
Cinemateca Jupâneselor își propune să fie un spațiu de discuție, un loc în care putem iniția o conversație fertilă despre filme, cinematografia realizată de femei și modurile în care analizăm ce vedem și cum ne raportăm la tematicile narative arătate.
Pentru cele pasionate de film, dar și pentru cele care vor să învețe repere noi în ce înseamnă contribuția regizoarelor în industria filmului, Cinemateca Jupâneselor poate fi un loc de întâlnire potrivit.
Prima regizoarea despre care vom vorbi este Jane Campion.
The Piano (1993) – filmul pe care îl vom discuta
Pentru prima întâlnire a Cinematecii Jupâneselor, vom analiza și discuta filmul „The Piano” (1993) – care a câștigat premiul Palme d’Or și premiul Oscar pentru Cel mai bun Scenariu original.
The Piano este un film de epocă care ne transportă în secolul XIX în Noua Zeelandă unde o femeie mută (Holly Hunter) ajunge tocmai din Scoția pentru a intra într-o căsătorie aranjată, dar sfârșește prin a intra într-o relație pasională cu supraveghetorul (Harvey Keitel) care lucrează pentru soțul său.
Considerat unul dintre cele mai importante filme ale istoriei cinematografiei universale, filmul a fost reprezentativ pentru anii 1990 pentru că demonstra în primul rând că un film de artă poate avea succes de boxoffice și de critică în același timp.
Jane Campion
Jane Campion este prima femeie care a fost nominalizată de două ori pentru Premiul Oscar pentru Regie.
Astfel, anul acesta este nominalizată din nou la secțiunea „Cea mai bună regie” la Gala Premiilor Oscar pentru filmul „The Power of The Dog” (2021)
Născută în 1954, Jane Campion a studiat antropologia, arta și filmul în Australia.
De cele mai multe ori, filmele ei tratează viețile unor femei care sunt considerate ca fiind outsideri în societatea în care trăiesc.
Odată cu debutul ei din 1989, cu filmul „Sweetie” s-a remarcat la prima ei participare la Festivalul de la Cannes.
Un an mai târziu, „An Angel at My Table” – un film bazat pe povestea reală a scriitoarei Janet Frame – îi solidifica reputația.
În 1993, filmul The Piano primește 3 nominalizări la Premiile Oscar(printre care și pentru Cel mai bun Film și pentru Cea mai bună Regie) și câștigă statueta de aur pentru Cel mai bun Scenariu.
„The Portrait of a Lady” (1996) este adaptarea romanului cu același titlu scris de Henry James, având în rolurile principale pe Nicole Kidman și John Malkovich.
În 2009 regizează filmul „Bright Star” care are ca bază narativă povestea de dragoste dintre poetul John Keats și Fanny Brawne.
Una dintre cele mai de succes regizoare din lume la acest moment, Jane Campion și-a menținut din anii 1990 până astăzi o carieră solidă. Alegând să pună pe marele ecran personaje feminine în prim plan care refuză să se conformeze rigorilor limitative ale societății sau familiei, regizoarea a creat un spațiu de povestire ale unor povești de viață care expun intimitatea conflictelor interioare și exterioare cu o mare sensibilitate printr-un stil cinematografic profund estetic.
Amprenta ei regizorală constă în deschiderea unor ambiguități narative și forța unor imagini care exprimă ce nu este spus sau „spațiul de tăcere”. Jane Campion provoacă publicul în a veni cu propriile interpretări asupra temelor expuse, lăsând mereu o „operă deschisă” multiplelor puncte de vedere. Din acest motiv, filmele ei au generat o multitudine de analize cinematografice cu privire la rolul femeilor în societate, specificitatea ochiului feminin în decupajul regizoral, complexitatea noțiunilor de dragoste, abuz sau identitate.
Vizionați filmul The Piano înainte de a participa la Cinemateca Jupâneselor
Criteriul pentru participarea la acest club de film este vizionarea filmului propus în prealabil – deci tema „pentru acasă” ar fi să vedeți The Piano înainte de a participa la întâlnirea noastră.
Ce vom discuta?
- Reperele esențiale despre activitatea regizoarei în discuție
- Particularitățile modalităților de povestire filmică care sunt întrebuințate
- Analiza dinamicii între personaje
- Povestea de viață surprinsă de film
- Modul în care este contruit scenariul
- Imaginile cinematografice care ne-au impresionat
- Vom deschide o discuție interactivă prin intermediul unui ghid de întrebări
Ce vei obține prin participare?
În primul rând, prin participarea la Cinemateca Jupâneselor, veți intra în contact cu o comunitate de oameni cu care vă puteți împărtăși ideile și punctele de vedere.
În al doilea rând, veți putea să aflați mai multe informații despre cum se poate analiza un film văzut prin urmărirea impactului pe care acesta l-a avut asupra voastră.
Zona de discuții nu va urmări un cadru greoi de teorie filmică, ci va deschide perspective ușor de urmărit și un ghid la îndemână care vă poate ajuta să identificați elementele esențiale în ce privește analiza unui film.
Miza întâlnirii noastre este să construim împreună un spațiu dinamic în care informațiile oferite de noi sunt mereu echilibrate de întrebări adresate participantelor astfel încât să putem forma un spațiu de dialog constructiv, un loc în care să vă simțiți confortabil exprimându-vă părerile și opiniile despre materialul văzut.
Cum te poți înscrie?
Înscrierile se fac pe adresa de e-mail madalinaiuliatimofte@gmail.com
Informații legate de participare și plată
Costul pentru participarea la evenimentul Cinemateca Jupâneselor este de 35 de lei. Plata se face după ce primiți un mail de confirmare a înscrierii care include datele necesare pentru transferul bancar. Imediat după efectuarea plății, veți primi o factură pe adresa de e-mail a dvs. și detaliile protocolului de participare (Ghidul de bune practici).
Pentru orice întrebare, curiozitate sau nelămurire vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail pentru înscrieri.